latinica  ћирилица
29/04/2024 |  11:34 | Аутор: СРНА

У Бриселу потписан Меморандум о унапређењу сарадње са пословним субјектима

Представници Цефтиног Секретаријата и Инвестиционог форума шест комора земаља западног Балкана потписали су у Бриселу меморандум о разумијевању ради унапређења сарадње са пословним субјектима и јачања њихове улоге у регионалној економској интеграцији.
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

Овај споразум поставља темеље за јачу сарадњу и размјену информација које ће подстаћи стварање заједничког регионалног тржишта под окриљем Берлинског процеса, саопштено је из Цефтиног Секретаријата.

На овај начин, обје организације показују посвећеност промовисању ефикасних трговинских токова између чланица Цефте и подстицању регионалне економске интеграције.

Усклађивањем напора, Цефтин Секретаријат и Инвестициони форум теже подржати правовремену и ефикасну имплементацију Акционог плана за заједничко регионално тржиште и новог Плана раста за западни Балкан, побољшавајући усклађеност са ЕУ.

Кључни елементи ове сарадње укључују јачање јавно-приватног дијалога, промовисање олакшавања трговине, подршку дигитализацији и организовање заједничких догађаја како би се повећала видљивост реформских процеса који промовишу јединствено тржиште и инвестиционе дестинације на западном Балкану.

Вршилац дужности директора Цефте Данијела Гачевић истакла је да су ове двије организације заједно јаче у улагању напора не само у промоцију трговине робом и услугама, већ и у јачању гласова компанија на западном Балкану.

Предсједавајући Инвестиционог форума шест комора земаља западног Балкана Љуљзим Рафуна рекао је да пословни субјекти требају свакодневно видјети стварна побољшања на терену, а како би се то постигло, кључна су снажна партнерства, попут онога које годинама постоји са Цефтиним Секретаријатом.

- Желимо похвалити њихов рад на олакшавању трговине и радујемо се наставку ширења наше сарадње како бисмо постигли бржу и ефикаснију трговину у региону - истакао је Рафуна.