latinica  ћирилица
30/04/2024 |  08:13 ⇒ 10:58 | Аутор: РТРС

Бубић: Све је почело од Шмита и његовог доласка у БиХ, зато он треба да свједочи (ВИДЕО)

Први међу свједоцима у процесу против предсједника Српске Милорада Додика је Кристијан Шмит, јер од њега је све почело, односно од његовог доласка и сматрам да је појављивање Шмита пред Судом БиХ и у његовом интересу, да прикаже поштовање према тој земљи и правосуђу, рекао је за наш Јутарњи програм адвокат предсједника Републике Српске Милорада Додика, Горан Бубић.
Горан Бубић - Фото: РТРС
Горан БубићФото: РТРС

- У том погледу управо он треба да свједочи. Тужилаштво се већ писмено успротивило свједочењу Шмита. Са становиштва одбране, нама треба да се бранимо, а бранили би се тако што би свједочио и Шмит - наводи Бубић, те додаје да би већ на рочишту које ће се десити крајем јуна, могло да се крене са саслушањем свједока.

Како Бубић додаје, јучерашње рочиште показало је оно што јавност види од почетка овог процеса.

- У оптужници је предвиђено око 59 докумената, а у суштини је релевантно само девет докумената. Имамо два доказа - један који постоји и један који не постоји. Не може се као доказ понудити нешто што не постоји. Релевантан је документ који је оригиналан и тај документ треба да се изведе као доказ, а не да тај документ преводи данас ОХР - додаје Бубић.

Како он истиче, Тужилаштво БиХ упорно покушава да "прогура" причу око Анекса 10 Дејтонског мировног споразума, која није релевантна.

- Имамо најозбиљнији правни поступак, а то је кривични поступак, а да би се знали одбранити, треба да знамо од чега се бранимо. Нуђење новинских страница, као доказа, које је Тужилаштво јуче понудило, није релевантан доказ - напомиње Бубић.

Сљедеће рочиште заказано је за 22. мај, а одбрана би изношење својих доказа и саслушање свједока требало да почне 5. и 19. јуна. Одбрана је остала при томе да ће доказати да је Кристијан Шмит нелегално изабрани високи представник, додајући да га је предложила за свог кључног свједока.