latinica  ћирилица
30/04/2024 |  09:41 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Резолуција само направила нове проблеме у БиХ

Лидер Демоса Недељко Чубриловић изјавио је да је циљ спорне резулуције о Сребреници додатна сатанизација српског народа да би му трајно наметнули стигму геноцидног, што је за Републику Српску апсолутно неприхватљиво.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је истакао да резолуција о Сребреници може само поново узбуркати страсти у региону и довести до нових тензија, што није пут ка помирењу народа у БиХ и региону.

- И ја и сви други релевантни политички субјекти и фактори у Републици Српској сматрамо да је то непотребан документ, без обзира како ће се на крају звати. И не само да је непотребан, него је он већ направио нове проблеме у БиХ, изазвао додатне тензије у јавном простору и у БиХ и у Србији и шире - истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске 18. априла усвојила извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања у Сребреници у периоду 1992-1995. година, а не само у десет јулских дана 1995. године, у којем су међународни експерти за геноцид и ратне злочине недвосмислено утврдили и потписали да се у Сребреници јула 1995. није догодио геноцид над Бошњацима, односно да обим ратних злочина који су несумњиво почињени у том подручју није толики и такав да се може подвести под дефиницију геноцида како је она дефинисана у Конвенцији УН о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

- Због тога се Република Српска, једнако као и Србија, с правом боре да се у УН не доноси никакав нови документ о наводном геноциду у Сребреници, који може само поново узбуркати страсти у региону и довести до нових тензија. То није пут и метод којим се долази до помирења народа у БиХ и региону. Напротив - навео Чубриловић за лист "Слово" из Кичинера у Канади.

Он је нагласио да је начин превазилажења напетости у БиХ само досљедна примјена Дејтонског мировног споразума, онаквог какав је парафиран у Дејтону, а потписан у Паризу 1995. године, што Српска настоји да чини, али је у томе стално ометају разни актери у БиХ и изван ње, као што су колективни Запад, Канцеларија високог представника и Уставни суд БиХ у којем и даље раде троје страних судија, те амбасаде неких западних држава.

- Интервенционизам ОХР и појединих амбасада западних држава унио је додатну смутњу у ионако компликовану структуру и односе у БиХ... Ти страни фактори просто не допуштају домаћим политичарима, које су бирали њихови грађани, да се договоре и да договорено реализују. Они се у све мијешају - нагласио је Чубриловић.

Он је подсјетио да је само у посљедње три године било неколико наметнутих закона, али је истакао да Српска не признаје Кристијана Шмита за високог представника, те не може признати и прихватити ни одлуке које он доноси, па тако ни измјене и допуне Изборног закона БиХ.

Чубриловић је истакао да је због тога Република Српска била принуђена да донесе свој Изборни закон.