latinica  ћирилица
30/04/2024 |  13:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Европска комисија отворила поступак против Инстаграма и Фејсбука

Европска комисија саопштила је данас да је отворила формални поступак поводом сумње да је компанија Мета, власница друштвених мрежа Инстаграм и Фејсбук, прекршила ЕУ Акт о дигиталним услугама тако што није ваљано контролисала дезинформације и умањила ризике везане за утицај тих мрежа на "грађански дискурс и изборне процесе".
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

- ЕК је створила средства за одбрану европских грађана од дезинформација и манипулација од стране трећих земаља. Ако сумњамо на кршење правила, ми дјелујемо - рекла је предсједница ЕК Урсула фон дер Лајен и додала да су та правила нарочито важна за време демократских избора.

Одбрана наших демократије је заједничка борба земља чамица ЕУ, истакла је Фон дер Лајен.

ЕК је навела у саопштењу да сумња да Мета не поштује своје обавазе према обмањујућим рекламама, кампањама дезинформација и "координисаном неаутентичном понашању", као и да би ширење таквог садржаја могло да представља ризик по "грађански дискурс, изборне процесе, основна права и заштиту потрошача".

Предмет истраге ће бити и алгоритам Мете којим препоручује својим корисницима политички садржај, као и недоступне алатке којом би Мета, уз помоћ треће странке, вршила "ефикасни мониторинг грађанског дискурса и избора".

Мета већ има такву алатку "ЦроwдТангле", која омогућава истраживачима, новинарима и цивилном друштву праћење избора, али је почела да је гаси постепено, што је противно смјерницама ЕК за велике интернет платформе, односно оне које имају више од 45 милиона мјесечних корисника, а у саопштењу се напомиње да би уочи избора такве алатке требало да буду ојачане.

Додаје се да постоји сумња да Метин механизам који омогућава корисницима Фејсбука и Инстаграма и да пријаве незаконит садржај није у складу са ДСА, као и да та компанија нема ефикасан систем за провјеравање жалби корисника поводом одлука платформи о уређивању садржаја.

ЕК је навела да тражи од Мете да јој у року од пет радних дана одговори шта ће учинити поводом захтјева за пуну сарадњу и пружање "свих неопходних информација" потребних за спровођење процјене, послије које ће слиједити истрага, која може укључивати тражење додатних информација, спровођење интервјуа и инспекција.