latinica  ћирилица
30/04/2024 |  18:52 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

На захтјев Русије, вечерас ванредно засједа СБ УН-а; Тема - ситуација у БиХ (ВИДЕО)

На захтјев Русије, вечерас ванредно засједа Савјет безбједности Уједињених нација. Тема - ситуација у БиХ. Видео-линком обратиће се српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.
Савјет безбједности  (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

У писму чланицама Савјета безбједности, Цвијановићева је упозорила на грубо кршење дејтонског Устава.

Наводи да у БиХ умјесто закона влада ауторитет силе и повлађивање само једном од три народа , што води ка даљим подјелама и непосредно угрожава постојање БиХ.

Да је БиХ на ивици оружаног сукоба, упозорили су представници Русије при УН. Шибицу у рукама, истичу, држи Златко Лагумџија који је без сагласности покренуо причу о Резолуцији о Сребреници.

У писму Уједињеним нацијама, Жељка Цвијановић, упозорила је на злоупотребе спољне политике. Посебно у вези са питањима која ће бити разматрана од кључних тијела УН у наредном периоду. То укључује и нацрт резолуције о Сребреници, о којем се трочлано Предсједништво БиХ никада није изјаснило.

- Није донесен никакав службени став, нити је донесена било каква формална одлука о овом питању. У основи, упркос томе што Њемачка и Руанда номинално спонзоришу резолуцију, уз подршку неколико земаља, д&зwњ;јеловање сталног представништва БиХ при УН-у у изради резолуције, представљању њеног садржаја и лобирању за њено усвајање представља незаконит чин, одражавајући вољу само једне етничке групе унутар БиХ - наведено је у писму Цвијановићеве.

Када је ријеч о страном интервенционизму, Цвијановићева је упозорила и на дјеловање страних судија у Уставном суду БиХ и Кристијана Шмита, чије су обраћање затражиле САД. Руска мисија се противи Шмитовом обраћању јер није потврђен у Савјету безбједности као високи представник и због тога се може обратити само у личном својству.

Замјеник руског амбасадора у Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански сматра да је БиХ на "ивици оружаног сукоба" због поступака представника Запада којима се крши Дејтонски мировни споразум и њихове тежње да се поткопају позиције Срба.

- Шибицу у руци држи садашњи амбасадор БиХ при УН (Бошњак) који је без неопходне сагласности унутар земље покренуо изузетно штетан и провокациони нацрт резолуције Генералне скупштине УН а у вези с догађајима у Сребреници 1995. године. Уз то, земљом, изгледа, руководи нелегитимни &лсqуо;високи представник Нијемац Кристијан Шмит којег гура Запад - сматра Пољански.

То су чињенице и истина које ће вечерас у 22 часа чути и они који не желе да чују и који руше дејтонску БиХ, истиче предсједник Српске Милорад Додик. "Република Српска води политику мира, политику без сукоба, политику поштовања слова, а не духа Дејтона", закључио је Додик.

- Можемо бити веома поносни на дипломатску активност и борбу да се спријечи доношење срамног акта као што је резолуција о Сребреници која Србе представља као 'злочиначки и геноцидан народ', а Републику Српску 'геноцидном творевином'. Срби су вијековима били на страни истине и правде, патриотизма и антифашизма, а већ деценијама покушавају да нам ставе етикету злочинаца. То никада нећемо дозволити - поручио је Додик.

Цвијановићева ће на сједници Савјета безбједности бранити Устав Српске и Устав БиХ и Дејтонски споразум на убједљив, аргументован и уставан начин, истиче савјетник српског члана Предсједништва Саша Аулић. Резолуција о Сребреници, каже, кап је која је прелила чашу.

- Слушамо од различитих бошњачких представника како ова резолуција није усмјерена против српског народа и не намеће колектвну кривицу. Ако је заиста тако зашто при њеној изради и предлагању нисте консултовали представнике српског народа у заједничким институцијама. Зашто нисте консултовали госпођу Цвијановић која сједи у институцији која је задужена за спољну политику - истакао је Аулић.

Резолуција о Сребреници отварање је Пандорине кутије, поновио је и данас предсједник Србије Александар Вучић. Због ове његове јучерашње изјаве, регионални медији, каже, организовали су фабрике лажи против Србије.

- Данас сте могли да видите у регионалним медијима, од Мајке Сребенице, до свих осталих који кажу да је Пандорина кутија у ствари рат против наших комсија, даље наоружавање, иако је било потпуно јасно да то везе једно са другим нема. РЕЗ Без обзира на те фабрике лажи победиће Србија - поручио је Вучић.

Вучић истиче да је на јучерашњој конференцији за новинаре недвосмилено говорио о потреби очувања мира и о томе шта ће Србија све да ради да мир буде сачуван.