latinica  ћирилица
02/05/2024 |  12:02 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Марјановић: Срби страхују због најављених активности са репликама оружја

Српски повратници у Сански Мост страхују због најављених спортских активности у спомен-подручју Корчаница у којима ће се користити реплике оружја, јер то мјештане подсјећа на ратна дешавања, рекао је Срни Бранко Марјановић из Завичајног удружење Сањана "Грмеч".
Сански Мост - Фото: РТРС
Сански МостФото: РТРС

- Пробудио се велики страх код српских повратника, посебно код људи који живе у близини спомен-подручја Корчаница. Оправдан је њихов страх јер ће у спортским активности бити кориштене реплике оружја што мјештане сјећа на немиле догађаје од прије тридесетак година - истакао је Марјановић.

Према његовим ријечима, скрнављење спомен-подручја Корчаница буди и велики број емоција због сјећања на Други свјетски рат, не само код Срба из Санског Моста, него и осталих општина у близини планине Грмеч.

Марјановић је најавио да ће Завичајно удружење Сањана "Грмеч" организовати састанке са стручњацима уз помоћ власти из Републике Српске и СУБНОР-а како би се промијенила одлука о спомен-подручју Корчаница.

- Положај Срба у комплетној ФБиХ је веома тежак. Нема запослења, инфраструктура је лоша, поједина села немају струју, воду и пута. На сваки начин се покушава опструисати повратак и то се ради системски по неком њиховом националном пројекту - навео је Марјановић.

Марјановић је додао да се опструкције повратка српског народа посебно понављају када је изборна година у БиХ.

- Јасна и чиста порука шаље се Србима да не треба да живе на својим вјековним огњиштима у Федерацији или још горе покушава се послати порука да Срби никада нису живјели на простору ФБиХ. Жели се обрисати наше постојање и историја - истакао је Марјановић.

Он је додао да данас на подручју Санског Моста живи око 1.300 Срба.

Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије рекао је јуче да је спомен-подручје Корчаница на Грмечу од 1995. године изложено девастацији, а ускоро ће постати центар за ерсофт чиме се наставља скрнављење овог мјеста, али и застрашивање малобројних повратника.

Партизански спомен-комплекс Корчаница подигнут је почетком осамдесетих година прошлог вијека у част грмечким партизанима са монументалним обелиском и музејом, дубоко у шумама Грмеча, на мјесту гдје се 1942. налазила партизанска болница и бројни пратећи објекти.

Данас је девастиран и заборављен, а ускоро треба да постане велики тренинг центар за спорт у којем се употребљавају реплике ватреног оружја.

Спортско-рекреативном клубу "Новем флумина" из Санског Моста у ту сврху додијељено је на коришћење близу 660 дунума земљишта Националног парка "Корчаница".