latinica  ћирилица
02/05/2024 |  13:59 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: У УН огољена бошњачка визија и дјеловање у правцу унитарне БиХ

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ изјавила је да су актуелна дешавања у Савјету безбједности и Генералној скупштини УН до краја оголила ставове и намјере бошњачко-муслиманске политике које у основи имају визију БиХ као унитарне земље са бошњачко-муслиманском већином.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

- Као што су њихови претходници за ту визију жртвовали мир, актуелна структура политичког Сарајева жртвује истину, европски пут, функционалност БиХ, разумијевање и повјерење међу Србима и Бошњацима, односно дугорочну стабилизацију прилика и односа у региону - истакла је Новаковић-Бурсаћ.

Она је навела да покушај усвајања у Генералној скупштини УН резолуције о Сребреници, за коју наглашава да садржи неистите податке и контроверзне ставове, има више циљева, а кључни је етаблирање неистине о дешавањима у том граду 1995. године у сврху редефинисања будућих односа у региону на штету српског народа.

- Међутим, имајући на уму и ко су кључни коспонзори резолуције, неминовно се намеће закључак да је један од циљева усвајања овог документа и раздвајање појма `геноцид` од суштине његовог значења и свођење на бирократско-правни термин, што вјероватно одговара државама и народима који су у прошлом вијеку били извршиоци управо тог монстуозног дјела против других народа - истакла је она.

Према њеним ријечима, обраћање и дјеловање амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије најкомплетнија је слика подјеле БиХ чији су узроци занемиравање чињенице да ју чине два ентитета и три народа, узурпација уставних надлежности и овлаштења, те гласа на међународној сцени.

- БиХ коју Златко Лагумџија представља не узима у обзир ставове других народа и ентитета, не обазире се на уставну, дејтонску структуру, не мари за овлаштења и владавину права, дакле она је само њихова, бошњачко-муслимаска - рекла је она.

Као примјер супротног дјеловања Лагумџијином, она је навела обраћање Савјету безбједности УН српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, за коју је рекла да је својим обраћањем успјела квалитетно да све демаскира и да аргументацију Републике Српске, искључиво базирану на праву и Уставу, представи широј политичкој јавности.

- Није потребно бити превише мудар да се схвати коме одговара неред и немир који се активно уноси у БиХ и регион. Заслијепљени обећањем да ће се у амбијенту украјинске кризе односи у БиХ редефинисати по њиховој замисли, актуелно бошњачко-муслимаско руководстрво пристаје апсолутно на све, не марећи за посљедице – од чистог протектората до призивања сукоба - додала је Новаковић-Бурсаћ.

Констатујући да подаништво и манипулације никада нису биле дугорочно вриједне монете, она је поручила да је на представницима српског народа на свим нивоима и свим државама да се боре и изборе за истину, која је само једна.