latinica  ћирилица
04/05/2024 |  19:36 ⇒ 05/05/2024 | 14:15 | Аутор: РТРС

Ко жели инциденте и призива сукобе у БиХ? (ВИДЕО)

Ново дизање тензија и провокације из Федерације БиХ. Поводом навода да већи број Бошњака сутра у Поточарима планира окупљање како би испровоцирали Србе и изазвали инциденте, предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да је то ствар за надлежне службе у Републици Српској које ће то веома ефикасно ријешити.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Додик је истакао да су неприхваљиве и квалификације федералног премијера Нермина Никшића о системском терорисању повратника у Српску, додајући да се тиме дижу тензије. Тензије је подигао и федерални министар полиције Рамо Исак, који поново прича о рату.

Ко жели инциденте и призива сукобе? Да ли најава већег окупљања Бошњака у Поточарима код Сребренице у Републици Српској на највећи хришћански празник Васкрс даје одговор? Несумњиво да постоје такви умови, који покушавају да на тај начин нешто спреме, сматра Додик. Поручује да ствари треба смирити и да надлежне службе имају задатак да очувају безбједност.

- А напади из Федерације БиХ да се све искористи и направи проблем, а поготову сада, у узлету општих осуда према Србима на глобалном нивоу од њихових савезника, очигледно неки желе да искористе, па и ти који имају намјеру да то ураде - додаје Додик.

Изненађење или можда не, својим јавним иступима придружује и премијер Федерације Нермин Никшић. Искористити прилику и на основу појединачног инцидента квалификовати да се у Српској проводи систематско терорисање повратника, покварене су политичке намјере, измишљање и подизање тензија, каже предсједник Додик.

- Изненадило ме то од Никшића да је покушао једну овако осјетљиву тему на политикански начин стави на терет Републици Српској. Нико не спори да постоје појединачни инциденти али Република Српска је сваки од тих инцидената ријешила и привела правди. Остаје да се ријеши случај у Вишеграду и то наши органи раде - напомиње Додик.

Додик каже да управо у Федерацији постоји све оно што је Никшић покушао да припише Републици Српској. Срамно је да представници међународне заједнице и институција из Сарајева дају оцјене и закључке и прејудицирају мотиве случаја у Гацку гдје је на кући повратника разбијен прозор, сматра министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран. На тај начин, поручује, дестабилизују БиХ.

- Подсјетио бих све душебрижнике како су сличне изјаве давали и 2008. године, када је уочи Бајрама изгорјела џамија у Гацку, за коју је накнадно утврђено да је пожар изазвала гријалица која је ту ноћ остала укључена, а не Србин како су тада тврдили. Безбједност повратника предмет је посебне пажње полиције, а већина напада на повратнике је расвјетљена и наглашавам да се у малом броју случајева радило о изазивању мржње, односно вјерски мотивисаним нападима - истиче министар унутрашљих послова Републике Српске Синиша Каран.

А какви су мотиви федералног министра унутрашњих послова Раме Исака, који својим изјавама наставља са подгријавањем ратнохушкачке атмосфере у БиХ?

- Мени би било драго да погинем за ову државу. Ја то не кријем. Ја би био шехид онда. Не радим ја то због људи. Већ због себе - истакао је Исак.

Жеља да погине за државу и да постане како каже шехид нису ништа друго него ратнохушкачке изјаве, сагласни су стручњаци за безбједност у Републици Српској. Још једна потврда да Исак не доприноси стабилности и безбједности, већ напротив.

- Против кога би се то он борио? На кога би пуцао? На Србе, Бошњаке или органе правосуђа који су недавно лишили слободе његове најближе сараднике, а он их срдачно дочекао кад су пуштени - додаје декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин додао је да ако Рамо Исак, тиме мисли да упућује пријетње Српској, онда је у тоталној заблуди.

Било или не било смисла, не треба заборавити да Рамо Исак није маргинална личност у Федерацији БиХ већ слика и прилика тамошње власти, поручује савјетник српског члана Предсједништва Саша Аулић.

- То је човјек који је власт у Федерацији БиХ. Човјек је министар унутрашњих послова и мислим да је својим иступом потврдио најбоље тезу из 2015. године да је БиХ колијевка модерног џихадизма - додаје Аулић, те пита зашто странци и неко из политичког Сарајева не реагује на овакве изјаве Исака, а дигли су глас када је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић пред Савјетом безбједности, цитирајући западне изворе, говорила о терористичким пријетњама у БиХ.

Министар безбједности Ненад Нешић сматра да је Рамо Исак спреман погинути за број лајкова на друштвеним мрежама и да зато даје бомбастичне изјаве, а предјседница републичког Удружења жена жртава рата Божица Живковић Раилић каже да паметни људи желе да живе дуже, раде и напредују и не призивају смрт.