latinica  ћирилица
05/05/2024 |  06:55 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Христос Васкрсе! (ВИДЕО)

Данас је празник Васкрсења Христовог, најзначајнији дан у богослужбеној години православне Цркве. Христово васкрсење је темељ хришћанске вјере и најважнији догађај у историји свијета и човјека.
Христос Васкрсе (илустрација: РТРС) -
Христос Васкрсе (илустрација: РТРС)

Васкрс је највећи хришћански празник, дан који Црква слави као централни догађај Христове побједе над смрћу. Васкрсење Господа Исуса Христа је темељ Хришћанства: "А ако Христос није устао, онда је празна проповијед наша, празна је и вјера наша. Сва вјера и проповијед Христових ученика, а касније и сваког хришћанина, ниче из тог најважнијег Христовог дјела. На истини да је Христос Васкрсао заснива се и нада хришћана у сопствено васкрсење: "јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживјети".

Васкрс је врхунац хришћанске Црквене године, празник над празницима, јер на тај велики дан испунило се очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Светог Јована. Васкрс се зове и Пасха, по угледу на старозавјетни празник који су Јевреји светковали у прољеће, у спомен чудесног ослобођења из египатског ропства.

У том смислу, Васкрс је хришћанска Пасха која означава прелазак са Христом из смрти у живот, са земље у вјечни небески живот. Пошто је Христово васкрсење било у недјељу, тога дана ће се хришћани сјећати и славити своје ослобођење од гријеха и смрти.

Хришћански је обичај да се за Васкрс спремају обојена и шарена јаја, на којима се цртају хришћанска обиљежја, и исписује поздрав: "Христос васкрсе." Према предању, овај обичај потиче из времена Христовог Васкрсења и Вазнесења. Наиме, Марија Магдалена дошла је, послије Христовог Вазнесења, у Рим ради проповиједања Јеванђеља.

И када је изашла пред цара Тиберија, поздравила га је ријечима: "Христос васкрсе" и пружила му на дар офарбано јаје, а по угледу на њу, хришћани су продужили праксу бојења и шарања васкршњих јаја.