latinica  ћирилица
05/05/2024 |  09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Владика Теодосије служио васкршњу литургију у манастиру Грачаница

Владика рашко-призренски Теодосије са свештенством служио је поноћну Васкршњу литургију у манастиру Грачаница у присуству великог броја вјерника, представника локалне самоуправе и канцеларије за Косово и Метохију.
Манастир Грачаница (фото: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA) -
Манастир Грачаница (фото: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA)

За највећи хришћански празник из порте манастира у Грачаници вјерници су пожељели мир и благостање.

- Да живимо у миру и заједно, на нашим просторима где и јесмо. Да да Господ мира и благостања и да живимо у слози - рекао је Миодраг Живић за Тањуг.

Како каже Душан Борисављевић, за Србе који живе на КиМ "симболика је веома битна".

- Да би били спасени, морамо да страдамо. Ми овде страдамо годинама и чекамо да будемо спашени. Да живимо у љубави и благостању овде са својим породицама још најмање 500 година -  рекао је Борисављевић.

Један од вјерника пожелио је да празник прославимо са својим породицама и пријатељима, и да "ширимо љубав а не рат, ни овдје, ни било гдје у свијету".

Поноћној васкршњој литургији у Грачаници присуствовао је и замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију, Борислав Тајић који је поручио да је Србија увијек била и увијек ће бити уз свој народ на простору КиМ и да ће учинити све да тако и остане.

- Учинићемо све кроз институције државе Србије, са сваког радног мјеста, ма гдје били, али и из поштовања себе и свог идентитета да тако буде и остане. То се ничим не смије забранити, поготово директору Канцеларије Петру Петковићу, ни никоме другом, поготово када је разлог нашег присуства овдје, да се буде тамо гдје припадамо, крај свог народа на КиМ - рекао је Тајић.

Тајић је додао да у тешким временима када мноштво и моћ јаких диктирају своја правила, плаћамо скупу цијену нашег опстанка.

- Овдје гдје нас наша вјера води на челима љубави, братољубља и човјекољубља, мира и суживота пружимо руке упућене свима који на тим основама желе сарадњу и договор међу људима и народом - додао је Тајић.

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу приштинске власти забраниле су да на Васкрс буде са народом на Косову и Метохији.

Петковић је планирао да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани, а да на Васкршње јутро присуствује васкршњој служби у манастиру Грачаница, а потом и сусрету и куцању васкршњим јајима са најмлађима у манастиру Драганац.