latinica  ћирилица
06/05/2024 |  12:27 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Роми у Бијељини традиционално дочекали свој највећи празник Ђурђевдан (ВИДЕО)

И Роми у цијелом свијету славе Ђурђевдан, празник који датира још из 15. вијека, а симболизује завршетак зиме и почетак прољећа. Удружење грађана "Отахарин" из Бијељине традиционално обиљежава Ђурђевдан као најстарији и највећи ромски празник. Чувајући традицију симболично сваке године бацају вјенчиће у воду, а најмлађим Ромима дијеле и пакете поводом великог ромског празника Едерлези.
Роми у Бијељини славе Ђурђевдан - Фото: РТРС
Роми у Бијељини славе ЂурђевданФото: РТРС

Традиционално, сваке године 6. маја, ромска заједница у Бијељини обиљежава Ђурђевдан . Организују фарбање јаја, праве врбове вјенчиће, а за најмлађе Удружење Отахарин припреми пакетиће.

Испред Дневног центра "Отахарин" традиционално се окупљају најмлађи и окићени врбовим вјенчићима одлазе до канала Дрина -Дашница.

- Данас је за Роме најрадоснији празник, користе сваку прилику да то прославе ради се о бројним породицама гдје има доста дјеце. А гдје има пуно дјеце ту је и весело. Излазимо до воде да бацимо вјенчиће а они се враћају у породице да наставе прославу - каже Драган Јоковић, извршни директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома "Отахарин". 

Ђурдевдан Роми славе као долазак прољећа и на тај дан украшавају куће цвијећем и расцвјеталим гранчицама. То је за њих празник радости , пун симболике – цвијеће за плодност и рађање , а вода за брисање гријеха и нови почетак.

У Бијељини 150 ромске дјеце похађа наставу у основним и средњим школама. Уз помоћ међународних организација и домаћих институција многим ромским породицама обновљене су или изграђене куће.