latinica  ћирилица
06/05/2024 |  18:32 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Бајден забринут због инвазије на Рафу

Амерички предсједник Џозеф Бајден поновио је данас у телефонском разговору са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом забринутост Сједињених Држава због инвазије на Рафу, гдје се склонило више од милион цивила из других дијелова Појаса Газе.
Џозеф Бајден (фото: EPA-EFE/ALLISON JOYCE) -
Џозеф Бајден (фото: EPA-EFE/ALLISON JOYCE)

Бајден је затражио хитно отварање прелаза Керем Шалом ка Појасу Газе како би хуманитарна помоћ могла да стиже у ту палестинску енклаву.

Амерички предсједник је рекао да вјерује да је постизање прекида ватре са Хамасом најбољи начин да се заштите животи израелских талаца у Гази, пренио је АП позивајући се на неименованог портпарола Бијеле куће.

Разговор је вођен неколико сати прије него што ће Бајден угостити јорданског краља Абдулаха Другог на приватном ручку у Бијелој кући.

Нетанијаху је јуче одбацио међународни притисак да заустави рат у Гази, поручивши да ће Израел остати сам, ако буде приморан на то.

- Пренио сам свјетским лидерима да никакав притисак и одлука било ког међународног форума неће спријечити Израел да се брани - рекао је Нетанијаху.