latinica  ћирилица
07/05/2024 |  08:21 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Павић: Србија с кинеским тржиштем има велике шансе за брзи развој (ВИДЕО)

Србија с кинеским тржиштем има велике шансе за брзим развојем и ако то уради на прави начин, биће то фантастични резултаљти на свим пољима, рекао је политички аналитичар Александар Павић, гостујући у нашем Јутарњем програму, коментаришући дводневну посјету предсједника Кине Си Ђинпинга Србији.
Александар Павић - Фото: РТРС
Александар ПавићФото: РТРС

- Ово је и учвршћивање свеобухватног партнерства Кине и Србије. Србија је прва земља с којом је Кина направила такав споразум - нагласио је Павић.

У игри су бројни бенефити, међу њим и комплетирање брзе пруге Будимпешта - Атина.

- Србија своје обавезе ради боље од осталих земаља, а један крак води и ка Бањалуци - навео је Павић.

Када је у питању политички став, Павић наглашава да Пекинг немијења тако лако мишљење.

- Непризнавање лажне државе Косово, а што се тиче БиХ, не признавање лажног високог представника Кристијана Шмита - поручио је Павић.

Он наглашава да управо због кинеског брзог раста на свим пољима Запад зазире од Пекинга.

- Запад не воли конкуренцију. Кина угрожава западне индустрије, зато што производи више и јефтиније, а једнаког или бољег квалитета него западне индустрије - рекао је Павић.

Предсједник Кине Си Ђинпинг допутоваће данас у званичну дводневну посјету Србији, а домаћин ће му бити предсједник Александар Вучић. Ово је Сијев други долазак, први пут у Србији је био 2016. године. Кина је у посљедњих 10 година у привреду Србије уложила 5,5 милијарди долара.