latinica  ћирилица
07/05/2024 |  10:32 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Отворена Арнаудија; Џамија вијековима да буде на молитвену употребу свим исламским вјерницима (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци отворена обновљена џамија Арнаудија, за чију обнову је издвојено око шест милиона марака.
Отварање Арнаудије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Отварање АрнаудијеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да свједочимо веома важном догађају, те да свако има право да буде на своме.

- Да је оно што се десило прије 30 година била грешка. И сада свједочимо да се џамија поново изградила, што значи да се живот наставља даље. Свако има право да буде свој на своме. Може да буде другачији, припадник, једног, другог или трећег народа, али оно што заједно морамо да градимо, јесте мир на овим просторима - рекао је Додик.

Желим да овај прелијеп објекат користе вјерници и да им нико не смета у њиховим молитвама, како овдје у Бањалуци, тако и у цијелом региону.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да му је велико задовољство што данас присуствује отварању обновљене џамије Арнаудија и истакао да Бањалука припада свима који живе у њој.

Драшко Станивуковић (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

- Желим да Арнаудија вијековима буде на молитвену употребу свим исламским вјерницима - рекао је Станивуковић на свечаности отварања ове џамије.

Главни имам главни имам Меџлиса Бањалуке Муамер Окановић пожелио је добродошлицу и захвалио представницима свих нивоа власти у БиХ, међу којима и српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, као и представницима града Бањалука.

Муамер Окановић (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

- Арнаудија је џамија која је вијековима красила љепоту Бањалуке. Срећан сам што данас отвара своја врата и што ће на радост вјерника бити сједиште добрих и честитих људи - рекао је Окановић.

Министар културе и туризма Турске Мехмет Нури Ерсој, који је изасланик турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, рекао је данас на свечаности отварања џамије Арнаудије у Бањалуци да ће Турска учинити све на јачању веза са БиХ и да одржи мир и стабилност на Балкану.

Мехмет Нури Ерсој (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Ерсој је изразио задовољство због данашњег отварања обновљене џамије Арнаудије.

- Балкан и БиХ имају велики значај у историји и култури - истакао је Ерсој.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић рекао је да је ово данас велики догађај и да је џамија уточиште добрих људи вијековима.

- Ово је наше заједничко насљеђе над којим нам ваља бдјети - истакао је Кавазовић и изразио наду да ће ова обнова оснажити међуљудске односе и освијетлити пут боље будућности.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић рекао је да је Арнаудија поново заблистала у аутентичном облику и додатно украсила прелијепи град на Врбасу.

- Отварањем ове џамије снажно његујемо насљеђе и духовне вриједности - нагласио је Хуртић и захвалио Вакуфској дирекцији Турске која је највећим дијелом финансирала обнову ове џамије, као и турском предсједнику Ердогану.

Муфтија бањалучки Исмаил Смајловић рекао је на свечаности отварања џамије Арнаудије да су рамазан, Васкрс и Песах били прилика за посебно исказивање поштовања према другима и другачијима и нагласио да треба унапређивати доброчинство и богобојажљивост.

- Најбољи међу нама је онај који је најкориснији људима - истакао је Смајловић и захвалио органима власти који су дали потребне дозволе за обнову.

Он је нагласио да разборите особе треба да буду најодговорнији чувари лијепога у свијету.

Поводом отварања џамије Арнаудије прочитана је честитка бискупа бањалучког Жељка Мајића у којој је истакао да је сваки вјерски објекат кућа молитве гдје се вјерници хране ријечима Божијим.

----------------------------------------

Учењем ашерета, односно молитве, започео је пограм поводом отварања Арнаудија џамије.

Џамију отвара реисул-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић уз присуство предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједника Владе Српске Радована Вишковића, српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић, потпредсједника Владе Републике Српске Алена Шеранића, градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и турског министра културе и туризма Мехмет Нури Ерсоја, изасланика предсједника Турске Реџеп Тајип Ердогана и бројних гостију.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Бројни вјерници исламске вјероисповјести нису крили радос што је бањалучка Араудија поново отворена за вјернике. Поручују да им је једина жеља да сви народи живе у слози и миру у БиХ.

Отварање џамије Арнаудије (Фото: РТРС)

Арнаудија је изграђена у класичном османлијском стилу, као и џамија Ферхадија, а стилским и типолошким карактеристикама припада групи једнопросторних џамија са куполом и три куполице.

Истиче се складним пропорцијама и обликом, те масивним каменим турбетом. Улаз у турбе је из саме џамије.

Због отварања џамије Арнаудије, Полицијска управа Бањалука предузела је појачане мјере безбједности.

У више улица саобраћај ће бити обустављен од седам часова, а забрана ће трајати све док за тим буде потребе.

Биће забрањен и рад од седам до 17 часова угоститељским објектима који се налазе у близини Арнаудије.