latinica  ћирилица
07/05/2024 |  19:43 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Грабовац: Тужилаштво БиХ ставило украј предмет о стадању Срба

Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац рекао је да је Тужилаштво БиХ скрајнуло предмет о злочинима над Србима на подручју Брода и Дервенте.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

Грабовац рекао је да су на подручју општине Дервента за вријеме окупације хрватско-муслиманских снага постојала два логора и неколико приватних затвора кроз који је прошло хиљаде Срба.

- Хашки трибунал је примио 2001. године нашу комплетну документацију Брода и Дервенте, а 2006. године сам их питао шта је са тим предметом, да би Хашки трибунал 2006. године тај предмет послао Тужилаштву БиХ - навео је Грабовац.

Према његовим ријечима, БиХ је "једва дочекала да то добије и стави украј".

- Једва су дочекали да они иду даље да процесуирају Србе и за оно што је било и што није било и данас леже по затворима и казаматима, зато што су на основу свих доказа видјели да је велика тежина страдања Срба и ставили су то украј - истакао је Грабовац.

Пуне три деценије није подигнута оптужница за масакр Срба у селу Костреш у општини Дервенти за вријеме окупације Посавине 1992. године, иако је Алија Селимагић пред камером признао ове тешке злочине почињене заједно са осталим припадницима хрватско-муслиманских снага.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила, напад на мјесто Костреш извршиле су 4. априла 1992. године исте снаге које су само неколико дана раније и неколико километара даље извршили напад на Србе у Сијековцу.

У "Атласу злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата", који је објавио Центар, пише да су напад на Костреш, према већ устаљеном и опробаном рецепту, извршиле хрватско-муслиманске паравојне формације организоване у интервентне водове, појачане припадницима регуларних снага Хрватске војске.

Према подацима Центра, 4. априла смртно је страдало 11 цивила српске националности, а остало становништво је протјерано или одведено у логоре у Дервенти. Убијени су били цивили, и то жене и старци.