latinica  ћирилица
08/05/2024 |  09:30 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Вучић и Си потписали Изјаву; Сарадњу подижемо на ниво заједничке будућности (ФОТО/ВИДЕО)

Испред Палате "Србија" уз највише државне почасти приређен је специјални дочек за кинеског предсjедника Си Ђинпинга. Уз почасни строј гарде интониране су химне двије земље и испаљено је 10 почасних плотуна. Након свечаног дочека Си Ђинпинг је поздравио окупљене грађане. На почетку састанка са предсједником Србије Александром Вучићем кинески предсједник је захвалио на срдачном дочеку и рекао да је веома дирнут, као и да је пријатељство двије земље обострано, челично и искрено. Послије састанка двије делегације потписана је Заједничка изјава.
Дочек предсједника Кине (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Дочек предсједника Кине (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

13.20Си: Шест практичних корака у сарадњи Србије и Кине 

Предузимамо шест практичних корака у сарадњи двије земље међу којима су Споразум о слободној трговини, подршка Кине у организовању Експа, увоз више пољопривредних производа из Србије, а Кина поздравља и отварање нових авиолинија, навео је кинески предсједник Си Ђинпинг.

12.56 - Вучић: Напорно смо радили на нашим односима

Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Србија и Кина напорно радиле на развоју односа и поновио да је током разговора са кинеским предсjедником Си Ђинпингом могао много тога да научи, чује ствари и створи наду да још много тога може да се уради.

Он је након размjене потписаних споразума цитирао Сија који је рекао да срећа не пада из ведра неба, да морају да буду приземни и напорно радe што је највећа врлина.

12.32 - Вучић и Си Ђинпинг потписали Заједничку изјаву о подизању партнерства

Вучић и Ђинпинг потписали су Заједничку изјаву двије земље о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

11.45 - Тамара Вучић и Пенг Лијуан обишле Народни музеј Србије

Супруга предсједника Србије Тамара Вучић обишла је са супругом предсједника Кине професорком Пенг Лијуан Народни музеј Србије гдје је кинеска гошћа могла да се упозна са значајним српским сликарским дјелима, али и рукотворинама "Етно мреже" које повезују традиционалне српске мотиве и савремени дизајн.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Госпођа Вучић је најприје кинеску гошћу, упознала са "Аутопортретом Катарине Ивановић", која је била једна од три сликарке, уз Мину Караџић и Полексију Тодоровић, које су радиле у Србији током XIX вијека.

11.37 - Састанак делегација Србије и Кине

Вучић: Заједничку сарадњу подижемо на ниво заједничке будућности

Вучић је пренио је да је Си у заједничком разговору рекао да по свим важним политичким питањима Србија има подршку Кине, а Србија јасно рекла да НР Кина у смислу поштовања јавног права и повеље УН у потпуности има подршку Србије.

Изнео је, каже, неке идеје и молбе предсједнику Сију.

- Бесконачно сам захвалан што је одговорио на сваку од њих, очекује нас велики напредак који Заједничком изјавом са нивоа стратешког партнерства подижемо на ниво заједничке будућности - навео је Вучић.

Указао је и да је добио увјеравања да ће Кина искуством, знањем и присуством на сваки начин чврсто подржати Експо 2027, који је изузетна прилика за даљи убрзани развој.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Си Вучићу: Ви сте изузетан државник са стратешком визијом

Си је изјавио да је дубоко импресиониран састанком са Вучићем, кога је назвао изузетним државником.

- Ви сте изузетан државник са стратешком визијом, са смислом историјске одговорности. Под вашим руководством Србија је одржала стабилност, остварила брз економски развој и животни стандард и животи људи су се побољшали. Ви сте изузетан државник са стратешком визијом - рекао је Си Вучићу.

Си је рекао да је дубоко дирнут добродошлицом коју су му грађани Србије приредили на балкону Палате Србије и истакао да га је то учинило још увјеренијим у пријатељство и сарадњу Србије и Кине, што га заиста радује.

Он је истакао да је Вучић претходних година доста пута био у Кини и да су имали доста заједничких ангажовања у неким другим приликама.

Послије састанка делегација, предвиђена је церемонија потписивања Заједничке изјаве и размјена потписаних билатералних докумената.

У питању је 29 међудржавних споразума из различитих области.

11.16 - Вучић на Инстаграму: Србија зна да цијени право пријатељство 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

10.38 - Ђинпинг: Односи Србије и Кине на високом нивоу, челично пријатељство два народа

Предсједника Кине Си Ђинпинг рекао је да је дубоко дирнут и импресиониран дочеком у Србији.

- Свједоци смо искреног пријатељства српског и кинеског народа, челичног пријатељства две земље - рекао је Ђинпинг у обраћању у Палати Србија.

Рекао је да је веома срећан што је у Србији у прелијепој и пријатељској земљи.

10.35 - Вучић на састанку са Сијем: Србија вас воли, поштује и цијени - одлични односи у свим сферама живота

- Срећан сам што сам у прилици да са вама разговарам, што сте изабрали да посјетите Србију. Србија вас цијени, поштује и воли - истакао је Вучић.

Имамо одличне односе у свим сферама живота, рекао је Вучић. Захвалио је Сију што Србији у међународној арени помаже у бројим питањима.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Од значаја нам је што сте од 2016. допринијели економском напретку Србије - рекао је Вучић.

10.25 - Вучић: Данас исписујемо историју, историјски значајна посјета Сија

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас обраћајући се грађанима са терасе Палате Србије, заједно са предсједником Кине Си Ђинпингом, да је то велики и челични пријатељ Србије и да данас исписујемо историју и будућност, јер је ријеч о историјски значајној посјети Сија Србији.

10.16 - Окупљени грађани аплаузом поздравили Сија

Хиљаде окупљених грађана аплаузом је поздравило кинеског предсједника, када се заједно са Александром Вучићем појавио на Дунавској страни Палате Србија.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

10.05 - Свечани дочек предсједника Кине

Предсједник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром приредио је испред Палате "Србија" свечани дочек за кинеског предсједника Сија Ђинпинга и прву даму Кине Пенг Лијуан, уз постројену гарду.

Интониране су химне двије земље, а испаљено је и 10 почасних плотуна.

Предсједника Сија испред Палате "Србија" поздравили су чланови кабинета Милоша Вучевића и гувернерка Јоргованка Табаковић.

(Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

09.40 - Велики број грађана окупио се испред Палате "Србија" како би дочекао и поздравио кинеског предсједника

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

09.37Весић: Са кинеском компанијом потписан протокол о набавци девет електромоторних возова

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић потписао је данас Протокол о разумијевању и сарадњи са компанијом ЦРРЦ " Changchun Railway Vehicles Co, Ltd" о набавци нових девет електромоторних возова.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

----

Си Ђинпинга, који је допутовао синоћ у Београд, прати делегација од 400 људи.

Предсједници Кине и Србије, како се очекује, разговараће о билатералним односима и унапређењу сарадње двије земље.