latinica  ћирилица
08/05/2024 |  11:52 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Вучић и Си потписали Заједничку изјаву, размијењено и 28 докумената о сарадњи (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић и предсjедник Народне Републике Кине Си Ђинпинг потписали су данас Заједничку изјаву двије земље о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.
Потписана заједничка Изјава (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg) -
Потписана заједничка Изјава (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg)

Потписивањем заједничке изјаве почела је церемонија размјене потписаних докумената између двије земље.

На церемонији је размијењено 28 докумената о сарадњи.

У Палати Србија, у присуству Вучића и Сија, уговор између Републике Србије и Народне Републике Кине о изручењу и уговор између Србије и Кине о судској помоћи у грађанским и привредним стварима размијенили су министарка правде Маја Поповић и члан Политбироа ЦККП Кине, директор Канцеларије комисије за спољне послове ЦККП и министар спољних послова Ванг Ји.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и директор Националне комисије за развој и реформе Џенг Шанђије размијенили су Меморандум о размијевању између Министарства унутрашње и спољне трговине Србије и Националне комисије за развој и реформе Кине ради успостављања Координационог механизма за праћење имплементације Средњорочног акционог плана о заједничкој изградњи иницијативе "Појас и пут" између Владе Србије и Владе Кине.

Потпредсједница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и директор Националне комисије за развој и реформе Џенг Шанђије размијенили су Меморандум о размијевању о сарадњи у области зеленог и одрживог развоја између Министарства заштите животне средине Србије и Националне Комисије за развој и реформе Кине.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и директор Националне комисије за развој и реформе Џенг Шанђије размијенили су Меморандум о размијевању о јачању сарадње у области дигиталне економије између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Националне управе за податке Кине.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министар трговине Ванг Вентао размијенили су Протокол за унапређење Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Србије и Владе Кине.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и министар трговине Ванг Вентао размијенили су Меморандум о размијевању између Министарства унутрашње и спољне трговине Србије и Министарства трговине Кине о сарадњи у области електронске трговине.

Први потпредсједник Владе и министар финансија Синиша Мали и директор Државне администрације за царинске послове Ју Ђијенхуа размијенили су Споразум између Владе Србије и Владе Кине о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић и директор Државне администрације за царинске послове Ју Ђијенхуа размијенили су Меморандум о разумијевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Генералне управе царина Народне Републике Кине о сарадњи у спречавању и контроли авијарне инфлуенце.

Размијенили су и Протокол о фитосанитарним условима за извоз свјежих боровница из Републике Србије у Кину и Протокол о инспекцијским, карантинским и санитарним захтјевима за извоз сувих шљива из Србије у Народну Републику Кину.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и амбасадор Кине у Београду Ли Минг размијенили су Меморандум о размијевању о сарадњи на ублажавању сиромаштва посредством науке и технологије између Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Србије и Министарства науке и технологије Владе Кине.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и Амбасадор Народне Републике Кине у Београду Ли Минг размијенили су Меморандум о разумијевању о сарадњи у области информационих и комуникационих технологија између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Министарства индустрије и информационих технологија Кине, као и Споразум о радио-телевизијској и онлајн аудио-визуелној сарадњи између Министарства информисања и телекомуникација Републике Србије и Националне управе за радио и телевизију Народне Републике Кине.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и амбасадор Народне Републике Кине у Београду Ли Минг размијенили су Меморандум о размијевању у области геологије и рударства између Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства природних ресурса Кине.

Министар културе Никола Селаковић и амбасадор Народне Републике Кине у Београду Ли Минг размијенили су Програм сарадње у области културе између Министарства културе Србије и Министарства културе и туризма Кине за период 2025-2028. године и Заједничко саопштење Министарства културе Србије и Министарства културе и туризма Кине о званичном оснивању Кинеског културног центра у Београду.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и амбасадор Кине у Београду Ли Минг размијенили су Меморандум о размијевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије и Кинеске националне свемирске управе о сарадњи у области иновација у истраживању и коришћењу свемирског простора у мирнодопске сврхе и Меморандум о размијевању о сарадњи у Међународној лунарној истраживачкој станици.

Потпредсједница Олимпијског комитета Милица Ђуричић и Амбасадор Народне Републике Кине у Београду Ли Минг размијенили су Меморандум о размијевању о спортској сарадњи између Олимпијског комитета Србије и Олимпијског комитета Кине.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и Директор Националне агенције за међународни развој и сарадњу Луо Џаохуи размијенили су Споразум о привредно-техничкој сарадњи о пружању бесповратне помоћи између Владе Србије и Владе Кине.

Размијенили су писама о изради студије изводљивости за пројекат Министарства просвете "Паметно образовање и дигиталне школе" између Владе Србије и Агенције за међународну развојну сарадњу Кине, као и Меморандум о размумијевању о сарадњи у области развоја људских ресурса између Министарства за европске интеграције Србије и Агенције за међународну развојну сарадњу Кине.

Министар културе Никола Селаковић и заменик шефа Одељења за публицитет ЦККП Кине и директор Кинеске медијске групе Шен Хаисијунг разменили су Писмо о намерама између Министарства културе Србије и Кинеске медијске групе.

Кинески предсједник налази се у дводневној посјети Београду, а свечани дочек му је приређен данас испред Палате Србија.

Вучић и Си Ђинпинг су најприје имали тет-а-тет састанак, послије чега је одржан и састанак двије делегације.