latinica  ћирилица
08/05/2024 |  15:07 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Вишковић: На Дан побједе над фашизмом слави се слободарска традиција нашег народа

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је данас грађанима Републике Српске 9. мај - Дан побједе над фашизмом.
Радован Вишковић - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Радован ВишковићФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- На овај велики дан, славимо слободарску традицију нашег народа, који је дао немјерљив допринос побједи слободног свијета против осовине зла у Другом свјетском рату. Током Другог свјетског рата, српски народ поднио је незамисливу жртву, приносећи своје најбоље синове и кћери на олтар слободе. Многи наши крајеви, као што је слободарска Козара и Поткозарје, дословно су обезглављени, у тој мјери да је демографски опоравак трајао деценијама послије рата - додаје Вишковић.

Он истиче да, многобројна стратишта, од Доње Градине и система јасеновачких логора смрти, Гаравице, Брод на Дрини и многа друга, знана и незнана, свједоче о томе да је српски народ поднио незамисливу цијену за слободу.

- Српски народ био је предводник антифашистичке борбе у оквиру Народно ослободилачке војске Југославије, због чега остаје наша трајна обавеза да гајимо снажну културу сјећања на жртву коју су поднијели на путу до слободе. Њихова жртва уграђена је у колективну меморију српског народа, али и саме темеље Републике Српске, која је и формирана са циљем да се српском народу не понови ново страдање - наводи се у честитки предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.