latinica  ћирилица
08/05/2024 |  15:40 | Аутор: СРНА

На маршу "Бесмртног пука" у Бањалуци очекује се око 5.000 учесника

У Бањалуци ће сутра бити одржан марш "Бесмртног пука" поводом Дана побједе над фашизмом 1945. године, на коме се очекује око 5.000 учесника из свих крајева Српске, изјавила је Срни предсједник Народног патриотског удружења "Бесмртни пук Српске" Милана Бабић.
Марш "Бесмртног пука" - Фото: РТРС
Марш "Бесмртног пука"Фото: РТРС

Бабићева је указала на значај одржавања марша "Бесмртног пука" за очување културе памћења, истичући да је циљ његовог организовања очување српског идентитета.

- "Бесмртни пук" је једна од главних карика српских интегративних процеса и борбе са свим притисцима који нам се дешавају - рекла је Бабићева.

Она је додала да је одржавање тог марша традиција коју имају и јеврејски и руски народ, а то је да жртве и хероји имају своја лица.

Бабићева је навела да ће се колона кретати главном бањалучком улицом, као и да ће бити и оркестар и козарачки марш, а млади ће дијелити и георгијевске ленте.

За марш "Бесмртног пука" планирано је окупљање учесника у Парку "Петар Кочић" и покрет колоне у 11.00 часова, док је на Тргу палих бораца у 11.15 часова полагање цвијећа на споменик жртвама фашизма, а у 11.30 часова обраћење званичника.

Бабићева је рекла да је марш "Бесмртног пука" предвиђен и у Приједору и Српцу.

Марш "Бесмртног пука" организује Народно патриотско удружење "Бесмртни пук Српске" у сарадњи са Одбором Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја као знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи, а српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.