latinica  ћирилица
08/05/2024 |  19:57 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Калабухов: Структура БиХ може се модификовати само вољом и дијалогом грађана БиХ

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је да су деструктивни сви покушаји уништавања дејтонске структуре БиХ са два ентитета и три констутитивна народа.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

Калабухов је поводом навода да би, након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, БиХ могла покренути поступак за укидање Републике Српске, рекао да се структура дејтонске БиХ може модификовати само вољом и дијалогом народа и грађана у БиХ.

- Русија је гарант Дејтонског мировног споразума који опредјељује и састав и функционалност БиХ. БиХ има два равноправна ентитета, Републику Српску и Федерацију БиХ, и три конститутивна народа - рекао је Калабухов.

Он је истакао да су деструктивне све пријетње и покушаји извана да се реконтруише БиХ, а посебно ако се узме у обзир ситуација у региону, Европи и на Блиском истоку.

Калабухов је рекао да су битни дијалог, толерантност и компромис.

- Ако у овом контексту гледамо ситуацију са резолуцијом Генералне скупштине, сјећамо се да је овакав случај био и 2015. године, али није прошао Савјет безбједности због вета Руске Федерације и то показује наш став према свим овим питањима. Ми мислимо да је циљ свих оваквих покушаја само да наруше ситуацију у БиХ - истакао је Калабухов.

Он је додао да је и резолуција у вези са низом активности које су почеле "прогуравањем нелегитимног високог представника, те покушајима тог нелегитимног човјека да уради нешто у законодавству за шта нема компетенције".

- Сада је ова иницијатива од Њемачке и Руанде наводно. Циљ је, мислим, да се наруши баланс овдје у БиХ - рекао је Калабухов.

Он сматра да је циљ резолуције подизање политичких тензија.

- Мора бити консензус унутар БиХ. Да то буде, рецимо, усаглашно у Предсједништву БиХ. Тога није било. Мора бити консензус и у региону - навео је Калабухов.

Он сматра да ће државе у Генералној скупштини УН узети у обзир цијелу ситуацију и гласати с циљем постизања већих капацитета за стабилност у БиХ.

- Надам се да ће све бити ријешено у конструктивном смјеру - рекао је Калабухов.

Некадашњи вођа истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенка Тромп рекла је да би након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН БиХ могла да покрене поступак о укидању Републике Српске.