latinica  ћирилица
09/05/2024 |  09:14 | Аутор: РТС

Сјеверна Македонија - нова влада, прва предсједница

Ватромет, зурле и бубњеви означили су крај владавине македонских социјалдемократа и некадашњих албанских герилаца, пошто су њихови ривали – ВМРО-ДПМНЕ и коалиција "Влен" (Знам) освојили више него довољно мандата за формирање нове владе у Сјеверној Македонији.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

На предсједничким изборима, кандидаткиња опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова добила двоструко више гласова од предсједника Стеве Пендаровског. "Тихи бојкот" предсједничких избора у мјестима у којима највећи утицај има ДУИ, Алија Ахметија.

Већ послије 60 одсто пребројаних гласачких листића, било је јасно да је ова држава добила нову председницу - Гордана Сиљановска Давкова убедљиво је победила досадашњег предсједника Стеву Пендаровског и постала прва жена на челу Сјеверне Македоније.

- Резултати су јасни и немам намјеру детаљно да их образлажем. Према резултатима, желим да честитам побједницима и пожелим им успјешан рад у наредних пет година - рекао је Стево Пендаровски, који је у неколико наврата током дана упозоравао на "тихи бојкот" предсједничких избора у срединама у којима су "грађани спречавани да узму други гласачки листић".

Критике Пендаревског, индиректно, упућене су лидерима Демократске уније за интеграције Алија Ахметија који су, додуше не јавно, позивали албанске бираче да не гласају на председничким изборима, па су на неколико бирачких места гласачке кутије за председничке изборе остале празне.

Гордана Сиљановска Давкова, из другог покушаја, успјела је да постане предсједница Северне Македоније, пошто је прије пет година у другом кругу изгубила управо од Пендаровског.

- Искрено се, већ неколико сати, питам чиме сам заслужила ову част. Знам да сам се спремила, знам да сам се посветила кампањи, знам да сам говорило оно што мислим... Награда је за мене непроцјењива - рекла је Гордана Сиљановска Давкова.

Као и ривал, критиковала је политичке странке које су позивале на бојкот избора, наводећи да су "македонски грађани без обзира на етничку припадност дали глас онима којима су жељели".

- Обећавам да ћу бити предсједница свих грађана Македоније - свих етничких група, члановима свих партија и оних који то нису - обећала је нова предсједница Сјеверне Македоније.

Попут Пендаровског, много прије него што су објављени први резултати, пораз на парламентарним изборима признао је Социјалдемократски савез Македоније, па је потпредсједница те странке Соња Лукаревска навела да руководство треба да прихвати одговорност за изборне резултате.

- Успјели смо да направимо много промјена када се ради о платама, пензијама и чланству у НАТО-у. Руководство треба да прихвати одговорност. Будно ћемо пратити потезе нове власти - рекла је Лукаревска.

Одмах затим, почело је славље пред скопским седиштем ВМРО-ДПМНЕ, која је послије 70 одсто пребројаних гласачких листића, освојила више од 40 одсто гласова.

На парламентарним изборима у Сјеверној Македонији, ВМРО-ДПМНЕ неколико сати по затварању биралишта има више него убједљиву предност у односу на социјалдемократе, али још увек није јасно да ли ће успети да добаци до апсолутне већине у Собрању које чини 120 посланика.

Представници албанске коалиције Влен, најавили су, одмах по објављивању првих прелиминарних резултата, да ће одмах почети преговоре са ВМРО-ДПМНЕ о формирању нове владе.

- Коалиција Влен је победник у свим општинама са већинским албанским становништвом. Од сутра почињу преговори са ВМРО-ДПМНЕ о саставу нове владе - рекао је један од лидера те коалиције, Биљал Хисени.

Резултати избора у Сјеверној Македонији, иако очекивани, представљају драматичан политички заокрет у односу на стање од прије осам година, када је СДСМ предвођен Зораном Заевим, послије серије протеста и корупционашких скандала челника ВМРО-ДПМНЕ, успио да формира већину у Собрању, обећавајући оштру борбу против корупције и брз пут у ЕУ.

Како су године пролазиле, социјалдемократе су се, полако, хватале у мрежу корупције, док су евроатлантске интеграције, захваљујући прво грчким, а послије и бугарским притисцима остале заглављене негде између Скопља и Брисела.