latinica  ћирилица
09/05/2024 |  15:11 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Резолуција о Сребреници трик због сукоба у Гази (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да резолуција о Сребреници представља трик како би се око тог питања спојили Исток и Запад који имају различите ставове о сукобу у Гази, те истакла да "сам пут резолуције показује какве су њене намјере".
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Дакле, идете из земље, од представника једног конститутивног народа, нисте обезбиједили унутрашњу сагласност око тога, нисте никога консултовали иако се односи на многе. Онда се на крају појављују спонзори и коспонзори који су кроз историју тешко окрвавили своје руке. Оно што су они радили није дошло на дневни ред Генералне скупштине УН, али је дошло питање Сребренице - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је рекла да не жели, нити је икада умањила, било коју жртву.

- Сви страшни злочини су за осуду. Сваки злочинац како год се зове и гдје год живи треба да буде суочен са правдом - поручила је Цвијановић.

Цвијановић је навела да су у питању политичке игре у којима треба да се стави печат резолуцијом која је необавезујућа.

- Своде то на област културе, сјећања и слично да би могли да манипулишу са бројевима које ће добити током гласања. Питање које спада у домен Савјета безбједности они пребацују у Генералну скупштину. Дакле, то је пуно манипулације - рекла је Цвијановић.

Нагласила Њемачка води главни процес на начин да разбија повјерење у БиХ и не промовише никакво помирење.

- Они су само доскочили трику и злоупотријебили жртве зато што данас не могу да постигну ни једну сагласност око важног питања, а то је Газа. Сада су нашли ову тему да би спојили Исток и Запад који сасвим дургачије мисли о томе - рекла је Цвијановић.