latinica  ћирилица
09/05/2024 |  16:08 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Брнабић: Настављамо борбу против доношења резолуције о Сребреници

Србија ће наставити да се бори у УН против доношења резолуције о Сребреници која је директно уперена против Србије и српског народа, рекла је предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Брнабићева је напоменула да је гласање о овом документу у УН, чији су спонзори Њемачка и Руанда, већ три пута одлагано, те да је то резултат борбе предсједника Србије Александра Вучића и читавог тима.

- То показује и да се глас Србије чује, поштује и уважава више него икада - истакла је Брнабићева.

Она је оцијенила да је резолуција о Сребреници директно уперена против Србије и српског народа и да они који говоре другачије "увијају ствари у обланду коју је лакше подвалити".

Подсјетила је да је министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао да ће БиХ употријебити ту резолуцију да тужи Србију и тражи ратну одштету.

- Ако то није наша кривица и наша одговорност, ако ми нисмо геноцидни, па какве то везе има са нашим суочавањем са прошлошћу? Ако је тај злочин индивидуалан, какве то везе има са суочавањем са прошлошћу Србије и српског народа? - упитала је Брнабићева.

Ако и чланство самопроглашеног Косова у Савјету Европе не буде на дневном реду сједнице Комитета министара спољних послова Савјета Европе идуће седмице, каже Брнабићева, то ће, такође, бити резултат дипломатског рада предсједника Србије.

- Ово је у великој мери резултат његове посете Паризу и његових разговора са председником Француске Емануелом Макроном, али и са другим европским лидерима - рекла је Брнабићева за Танјуг.

Она је подсјетила да је премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти говорио да неће прихватити формирање Заједнице српских општина, као и да за њега не постоји Бриселски споразум, на шта западне земље, које су гаранти тог споразума, нису реаговале, чиме су му показале да може да ради шта хоће.