latinica  ћирилица
09/05/2024 |  18:58 ⇒ 19:04 | Аутор: РТС

Друга страна Евровизије: Пропалестински протест због учешћа Израела (ВИДЕО)

Уочи другог полуфинала Пјесме Евровизије у Малмеу одржава се пропалестински протест због учешћа Израела на том музичком такмичењу. Велике мјере обезбјеђења су у том шведском граду, а током поподнева је најављен и скуп подршке израелском учешћу на Евросонгу.
Малме - протест на Евровизију  (Фото:EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT) -
Малме - протест на Евровизију (Фото:EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT)

Окупљени који се противе учешћу Израела на Пјесми Евровизије протестују у центру Малмеа, носећи заставе, транспаренте подршке Палестинцима. Протест протиче без инцидената.

Велики број полицајаца патролира улицама Малмеа, а због високог нивоа обезбијеђења у помоћ су стигли и полицајци из других дјелова Шведске, али и из Норвешке и Данске.

Шведске власти су појачале безбједност и спремиле су се за могуће немире током цијеле недјеље у којој се одржава избор за пјесму Евровизије.

Полиција Малмеа саопштава да имају високо обезбеђење око делегација из свих земаља.

- Наравно, мало више пазимо на Израел, због ситуације - рекла је за Ројтерс Лота Свенсон, командир полиције.

Европска радиодифузна унија (ЕБУ), која организује догађај, одупирала се позивима да Израел буде искључен, али је затражила од земље да измијени текст оригиналне пјесме у којој се чини да се помиње напад Хамаса.

Израелска телевизија је послала нову песму, након чега је Израелу дозвољено да остане у конкуренцији.

Металне барикаде и велики бетонски блокови постављени су око Малме арене, која је домаћин такмичења, а полиција чува мјесто и проверава торбе посетилаца.

Посјетиоци морају да прођу кроз детекторе метала прије него што уђу у арену, а дозвољено им је да унесу само мале торбице.

Уношење ранчева и великих торби, осим у арени, није дозвољено ни на другим локацијама у Малмеу на којима се одржавају евровизијски догађаји.

Песма Евровизије почела је у уторак, вечерас се одржава друго полуфинале, а завршница такмичења заказана је за суботу, 11. мај.