latinica  ћирилица
09/05/2024 |  21:21 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

Јаковлеф: Бомбардовање била грешка, циљ био насилна смјена Милошевића

Пензионисани генерал Француске војске Мишел Јаковлеф рекао је да је циљ НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године била насилна смјена тадашњег предсједника Слободана Милошевића и то не из политичких, већ из личних разлога појединих високих функционера са Запада.
Бомбардовање СРЈ (Фото: EPA/STR) -
Бомбардовање СРЈ (Фото: EPA/STR)

- Започињање рата због тога била је грешка. Ово је резултат манипулације неколицине људи који су имали личну замјерку према Милошевићу - рекао је Јаковлеф гостујући на француској телевизији "Канал инфо" медијске групе ТФ1.

Он је навео да су тадашњи командант НАТО снага у Европи Весли Кларк и амерички државни секретар Медлин Олбрајт повели агресију на једну земљу због личног анимозитета ка Милошевићу.

- Постојала је завјера да се Милошевић казни и догодила се на Косову. Оно што ја кажем није пристрасна партијска линија у НАТО-у, није страначка линија у сједишту француског Министарства спољних послова, а ја нисам завјереник. Имам доказе, то је мало дужа прича, али заиста је био рат који нам није требао - рекао је Јаковлеф.

Он је истакао да се лекција за започети рат који није био потребан плаћа 20 година касније, додајући да је НАТО агресија на СР Југославију оставила печат у колективно памћење Срба, Руса и Кинеза, због којег ова три народа немају повјерење у Алијансу.

- Руси, Срби и Кинези чија је амбасада бомбардована у Београду то нису заборавили. То им се усадило у памћење и немају проблем да кажу: "Ви западњаци сте направили овакву грешку", јер /за бомбардовање/ није постојала резолуција Савјета безбједности УН - истакао је генерал Јаковлеф.

Он је истакао да постоји јако огорчење Срба и Руса према НАТО-у и Западу уопште, јер су све трпали у исти кош због тога.

- По овом питању, морамо се сложити са њима. Не можемо у исто вријеме да будемо браниоци и да, коначно, трајно промовишемо међународно право, а у овом случају смо направили стратешку и историјску грешку - закључио је генерал Јаковлеф.

Говорећи о учешћу Француске и Њемачке у НАТО агресији, Јаковлеф је рекао да су ове двије земље преварене од НАТО машинерије да би пристале да се прикључе тој акцији.

- Након тога је партијска линија у Француској била веома тврда у свим НАТО операцијама са ставом: "Нећемо нигдје ићи у рјешавање криза без мандата УН", али било је касно - рекао је Јаковлеф.

Кометаришући Кумановски споразум, генерал Јаковлеф је истакао да није било разлога за славље НАТО-а, преноси "Јуроњуз".

- Имао сам разговор са својим командантом генералом који је тада био изненађен што смо се радовали побједи када су се Срби повукли и када је дошло до договора, Кумановског споразума и када је НАТО ушао на Косово. Мој коментар је био: "са оваквим побједама не требају нам порази" - рекао је Јаковлеф.

Пензионисани је генерал француске војске Мишел Јаковлеф служио је од 1997. године као помоћник генерала Ива Ле Шателијеа, команданта мултинационалне дивизије "Југоисток" у БиХ у оквиру СФОР-а.

Он је 2002. године по други пут са дијелом свог пука упућен у Мостар на чело француског батаљона у оквиру СФОР-а.

Од септембра 2008. до јануара 2009. године био је на дужности на Косову и Метохији као дио КФОР-а.