latinica  ћирилица
10/05/2024 |  07:10 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Минић: Расписаћемо јавни позив за набавку трактора из Бјелорусије (ВИДЕО)

Република Српска и Бјелорусија продубљују већ квалитетну сарадњу, поручили су министар индустрије Републике Бјеролусије Александар Рагожник Николаевич и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.
Српска и Бјелорусија потписале меморандум -
Српска и Бјелорусија потписале меморандум

Два министарства потписала су меморандум о сарадњи на период од три године, а односи се на подржавање увођења нових технологија у пољопривредној производњи, набавку нове пољопривредне механизације марке Беларус под посебним условима.

У плану је, поручују, ширење сарадње и на остале привредне гране.

- Трактори су примарни, али смо разговарали и осталој пољољпривредној механизацији - рекао је за РТРС министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Навео је да ће бити могућност замјене дијелова.

- Надамо се да ће Српска постати регионални центар за склапање трактора Беларус - каже Минић.

Истакао је да ће бити расписан јавни позив за набавку трактора из Бјелорусије.

- И питаћемо наше пољопривредне који су им модели трактора најбољи. Услови су повољни и очекујемо реализацију у току ове године - јасан је Минић.

Нагласио је да су важни и прерађивачки капацитети.

- Разговарали смо и о продаји наше робе на тржиште Бјелорусије - истакао је Минић.

Министар индустрије Републике Бјеролусије Александар Рагожник Николаевич рекао је за РТРС да су бјелоруски трактори јако дуго присутни на овом подручју.

- И људи који су користили и користе наше тракторе, већ су у потпуности припремљени за нашу технику. Нисмо ту само да његујемо однос куповине и продаје, ми смо спремни да развијамо наш однос и у сегменту будуће заједничке производње, која укључује и припрему и обуку кадрова који би то и реализовали - истакао је Николаевич.