latinica  ћирилица
10/05/2024 |  12:35 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Свети Сава утврдио Србе у вјери

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве на Врачару данас - на дан када СПЦ обиљежава спомен на Спаљивање моштију Светог Саве.
Патријарх Порфирије  (Фото:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Патријарх Порфирије (Фото:spc.rs/patrijarh-porfirije)

Патријарх Порфирије је у бесједи истакао да је Свети Сава по промисли и благодати Божијој, али и својим подвигом и трудом, утврдио српски народ у православној вјери и учинио га да буде оно што јесте.

Српски патријарх поручио је да не постоје услови живота у којима није могуће живјети Христом.

- Томе нас је научио Свети Сава, на тај пут нас је ставио, и зато да његовим молитвама, љубављу и благодаћу Божијом увијек останемо вјерни Христу - истакао је патријарх Порфирије.

Његово преосвештенство епископ топлички Петар поручио је у бесједи да Свети Сава, колико год јесте српски, није само српски, него је и васељенски и небески.

- Као што је свети народ израелски коначно са Пресветом Богордицом дао тијело из ког ће се оваплотити Син Божији, тако су и наши преци дали тијело које ће истакнути Светога Саву, а они који му следују, ту смо и ми, управо мјеримо себе у којој мјери пратимо и следујемо завјете који нам је оставио Свети Сава - поручио је епископ Петар.

Патријарху Порфирију су саслуживали преосвећени епископи ваљевски Исихије, марчански Сава, хвостански Алексеј, јегарски Нектарије и топлички Петар, те директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило, са многобројним свештенством и свештеномонаштвом из више епархија СПЦ у молитвеном присуству ректора, професора, ученика, као и многобројног вјерног народа.

На крају литургије, патријарх Порфирије је освештао славске дарове поводом помена на дан спаљивања моштију Светог Саве, славе Завјетног храма Светог Саве на Врачару и Богословије Светог Саве у Београду.