latinica  ћирилица
29/06/2016 |  08:52 | Аутор: Б92

Роналдо јури рекорд Платинија

Кристијано Роналдо покушаће у предстојећој четвртфиналној утакмици против Пољске да изједначи рекорд Мишела Платинија по броју голова на Европским првенствима.
Кристијано Роналдо (Фото: epa/Miguel A.Lopes) -
Кристијано Роналдо (Фото: epa/Miguel A.Lopes)

Роналдо је до сада постигао осам голова на Европским првенствима, један мање од Платинија.

Португалац у првом дијелу турнира није приказао оно што се од њега очекивало, био је љут и разочаран због игре и резултата у прве двије утакмице са Исландом (1:1) и Аустријом (0:0), али је против Мађарске (3:3) постигао два гола. Такође, Роналдо је био асистент Рикарду Кварежми код гола којим је Португал у продужетку побиједио Хрватску у осмини финала Европског првенства.

Пољска игра добро у одбрани током цијелог турнира, на четири утакмице примила је само један гол и то "маказицама" Џердана Шаћирија у осмини финала. Пољаци су у групи остварили двије побједе резултатима од по 1:0, а одиграли су без голова против актуелног свјетског шампиона Њемачке. Најбољи стријелац Пољске у квалификацијама Роберт Левандовски није постигао ниједан гол на Европском првенству.

У осмини финала Пољска је избацила Швајцарску послије извођења пенала, пошто је у регуларном дијелу било 1:1. Португал је у осмини финала побиједио Хрватску послије продужетака, у којима је и упутио први шут у оквир гола. Дефанзивац Португала Хосе Фонте рекао је да му не смета "ружна" игра све док његова екипа побјеђује.

"Није важно да ли играш лијеп или ружан фудбал. Морате да побјеђујете, а ја желим да побјеђујем. Ако будемо морали да играмо ружно у свакој утакмици али да побјеђујемо, ја ћу то урадити",рекао је Фонте.

Одбрана Португала је примила четири гола и најлошија је на турниру заједно са одбраном Исланда по броју примљених голова у утакмицама по групама. Пољска ће покушати да се пласира у прво полуфинале неког великог турнира од 1982. године и Свјетског првенства у Шпанији.

Четвртфинална утакмица Европског првенства између Португала и Пољске играће се у четвртак од 21 час у Марсеју.