latinica  ћирилица
06/07/2016 |  15:42 ⇒ 15:44 | Аутор: Б92

Симболика броја 12 – добијамо ли новог европског шампиона?

Познато је да је фудбал игра великих бројева, а то показују многе традиције које опстају из године у годину.
Еуро 2016 (фото: kladionicar.eu) -
Еуро 2016 (фото: kladionicar.eu)

Знамо да Бенфика због клетве Беле Гутмана деценијама не може да освоји неки европски трофеј, да ниједна екипа није одбранила титулу у Лиги шампиона, да Аргентина није освојила значајан пехар више од 20 година...

Нешто слично могло би да се догоди и на Европском првенству у Француској, а велики удио могла би да има симболика броја 12.

Једна од најљепших прича европског и свјетског фудбала испричана је 1992. године на веома ружним основама. Тада је бивша Југославија суспендована због санкција и није играла на ЕУРО у Шведској, а њено место заузела је Данска.

Данци су одиграли турнир из снова и на крилима Питера Шмајхела, Брајана Лаудрупа и тренера Ричарда Милера Нилсена стигли на кров Европе.


 То је "Данском диманиту" била прва титула, а тачно 12 година касније исти сценарио поновили су Грци, само што су они успјели да прођу квалификације. Екипа коју је водио Ото Рехагел стигла је у Португал и без превелике помпе напредовала.

У четвртфиналу избачена је велика Француска, потом и Чешка у полуфиналу, да би Ангелос Харистеас поготком главом у финалу растужио домаћина.

Сада, 144 мјесеци касније, двије екипе имају шансу да учине исто – Португал и Велс никада нису били шампиони Европе, али ће само једна селекција имати прилику да се бори за трофеј. "Европски Селесао" и "Змајеви" састају се вечерас у полуфиналу ЕУРО, па ће побједник чекати бољег из меча Француска – Њемачка.

Прошло је 12 година, можда ће тај број поново "умијешати прсте"...