latinica  ћирилица
08/07/2016 |  14:18 | Аутор: РТС

Расистичка порука: Сљедећи пут требало би да игра њемачка репрезентација

Потпредсједница њемачке десничарске партије Афд, Беатис фон Сторч изазвала је праву буру реакција, пошто је на Твитеру написала да би "сљедећи пут требала да игра њемачка РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА", што је јавност протумачила као отворен расизам. Политичарка је, рано јутрос, избрисала твит и на Фејсбуку објаснила да није баш тако мислила.

Њемачки медији попут Велта, Тагешпигла и Франкфуртер алемајне цајтунга, подсјећајићи на историју изјава врхушке те популистиче странке, оцијенили су да се ради о расизму усмјереном против дијела немачког тима, попут Џерома Боатенга, Мемета Озила или Самија Кедире.

Подсјетили су и на изјаву њеног страначког колеге Александера Гауланда који је пред почетак Евра рекао да "многи људи мисле да је Боатенг добар играч, али не би жељели да им буде комшија".

Њихови политички ривали су жестоко реаговали на такве изјаве, па је социјал-демократа Ралф Штенгер изјаву десничарке назвао "потпуном глупошћу".

"Ко је ова смијешна особа коју може да усрећи само титула свејтског шампиона", навео је Омид Нурипур из странке Зелених.

Беатрис фон Сторч је почетком године шокирала њемачку јавност изјавама да би полиција морала да пуца на мигранте и њихову дјецу како би их спријечила да уђу у Њемачку.

Твит Беатис фон Сторч (Фото: Screenshot )