latinica  ћирилица
15/08/2017 |  12:25 | Аутор: РТРС

Одаловић: Проблем 10.600 несталих-препрека нормализацији односа

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да је у региону још 10.600 несталих особа и да то представља препреку да се пуним капацитетом крене у нормализацију односа.

Одаловић је упозорио да вријеме није савезник у рјешавању тог питања, те да се проблематика несталих све теже рјешава, јер је све мање нових информација и спремности да се оне подијеле са владиним тијелима која се баве тим послом.

"Ова проблематика је једна цивилазијска и хуманитарна, али значајно и политичко питање и због стабилизације у региону потребно је решити ту ситуацију. У региону је око 10.600 несталих особа, што је као један град", истакао је Одаловић за телевизију "Пинк".

Он је додао да иза тих 10.600 несталих особа стоје десетине или стотине хиљада чланова породица или оних који су директно заинтересовани за њихову судбину.

Одаловић је навео да су многи злочинци и убице на слободи, док многи злочинци данас учествују у институцијама власти, прије свега, у Приштини.

"Треба инсистирати да се да одговор за злочине који су се десили над Србима на простору Косова и Метохије", поручио је Одаловић.

Он је додао да је Хашки трибунал, такав какав је био, једноставно затворио истраге и ослободио оне за које је извјесно да су починили злочине.

"Косовске институције овакво конципиране немају никакав интерес да ову проблематику решавају, јер би се најдиректније сусрели са људима који врше власт", истакао је Одаловић.

Извор: СРНА