latinica  ћирилица
15/08/2017 |  12:40 | Аутор: РТРС

Удружење воћара: Похвала Влади Српске за предузете мјере

Удружење воћара Републике Српске поздравило је брзу реакцију и сет мјера Владе Српске када је ријеч о помоћи аграрном сектору и ублажавању посљедица елементарних непогода, али и указало да те мјере неће помоћи онима који због штете нису остварили производњу.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Удружења је саопштено да мјере у погледу исплате подстицаја, повећања количине регресираног дизел-горива и слично помажу само оним произвођачима који су остварили производњу, а на основу ње и право на подстицајна средства.

У саопштењу се додаје да пољопривредни произвођачи који су претрпјели велику штету од касног прољећног мраза и снијега, града и суше немају ни производњу, нити новац да улажу у инвестиције, да би на основу тога остварили подстицај који би им сада био од помоћи.

Удружење воћара сматра да уз ове мјере хитно треба усвојити и мјере помоћи у виду надокнаде дијела претрпљене штете, а у складу са записницима општинских комисија, јер би само на тај начин могли покушати наставити са производњом.

"Сет мјера помоћи Владе Републике Српске помаже да производњу наставе они чија је производња и опстала, док они који су на вишегодишњим засадима претрпјели штету од 80 одсто и више, могу само да је напусте. А таквих је, нажалост, велики број", наводи се у саопштењу Удружења воћара.

Извор: Срна