latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:17 | Аутор: РТРС

Бањалука: За санацију саобраћајне сигнализације 45.000 КМ

Градска управа Бањалука издвојила је 45.000 КМ за санацију саобраћајне сигнализације која је уништена или оштећена у протеклих седам мјесеци.
Бања Лука - Фото: РТРС
Бања ЛукаФото: РТРС

Обновљено је око 200 саобраћајних знакова, десет саобраћајних огледала, шест свјетлећих саобраћајних знакова "мета", те 15 стајалишних ознака.

Вршилац дужности начелника градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић навео је да, осим штете која настаје као посљедица саобраћајних незгода, саобраћајну сигнализацију све чешће уништавају и несавјесни појединци.

"Саобраћајна сигнализација постала је предмет константног уништавања на разне начине, од исписивања графита, лијепљења наљепница, рушења, до ломљења и тоталног уништавања. У неколико наврата је било и крађа појединих саобраћајних знакова, о чему је обавјештавана и надлежна полицијска станица", рекао је Сандић.

Он је додао да вандали уништавају и оштећују саобраћајну сигнализацију најчешће око празника и у љетњем периоду, за вријеме забавних манифестација, те да и након свих позива и упозорења, ове појаве немају тенденцију опадања.

"Посљедице овог вандалског понашања могу бити трагичне, јер неовлашћеним уклањањем односно оштећењем и уништавањем, возачи немају информацију која им је неопходна за безбједно кретање, а самим тим у опасност се доводе и пјешаци који се туда крећу", истакао је Сандић.

Он је позвао суграђане да не уништавају саобраћајну сигнализацију, те напоменуо да уочена оштећења на сигнализацији могу пријавити на дежурни број за пријаву комуналних проблема 051-244-593.

Из Градске управе подсјећају да је на подручју Бањалуке постављено више од 7.000 саобраћајних знакова, око 600 стајалишних ознака, 80 саобраћајних огледала, те 45 свијетлећих саобраћајних знакова "мета", те бројна друга саобраћајна сигнализација.

Овогодишњим буџетом предвиђено је око 150.000 КМ за постављање и одржавање вертикалне саобраћајне сигнализације.

Извор: Срна