latinica  ћирилица
16/08/2017 |  14:40 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Савчић: Ријешити проблем радног стажа за 3.500 бораца

За 3.486 бораца, који су напунили 65 година живота, а немају 15 година радног стажа, треба наћи рјешење да би имали неку пензију, рекао је данас у Лопарама предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Он је нагласио да су питања радног стажа веома озбиљна и истакао да су почетна реаговања Владе Српске позитивна.

"Према подацима Фонда ПИО, таквих лица у Републици Српској има 3.486. То је питање које смо поставили као проблем Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске и да кренемо у рјешавање тог проблема да би ти људи имали неку пензију", рекао је новинарима Савчић, који је присуствовао 17. редовној сједници Предсједништва Скупштине БОРС-а.

Он је напоменуо да постоји пракса у свијету да се остварује пензија и за годину радног стажа.

Није логично, сматра Савчић, да се мора поставити некаква минимална граница, поготово што већина од непуних 3.500 сабораца имају дупли радни стаж који није уплаћен за оне који имају мање од 15 година стажа, и то им чини препреку да би могли остварити право.

"Фонд ПИО Републике Српске примјењује законе и зато треба тражити друга рјешења, ван постојећих, да би се они могли примијенити", рекао је Савчић.

Он је рекао да је данас било ријечи и о суду части "да би мало више реда увели у рад БОРС-а".

"Његовим формирањем одредићемо надлежности, поступке и процедуре. То нам је свих ових година, од 1993. године, недостајало. Зато смо, можда, у појединим организацијама имали приличну дозу неодговорности и неорганизованости", рекао је Савчић.

Извор: Срна