latinica  ћирилица
23/08/2017 |  16:28 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

У суботу 12. Бланик куп Приједор (ВИДЕО)

У Приједору је све спремно за 12. Бланик куп, који ће на Аеродрому Урије бити одржан у суботу, 26. августа. Свечано отварање ове спортске манифестације је у 11 часова, док ће проглашење најбољих бити у 20 часова.
"Бланик куп" у Приједору - Фото: СРНА
"Бланик куп" у ПриједоруФото: СРНА

Овогодишњи Бланик куп биће одржан у три конкуренције. Прва ће бити првенство Републике Српске на којем ће учествовати такмичари који су чланови Ваздухопловног савеза Српске. Друга је организована у виду првенства БиХ, на којем учествују клубови чланови Ваздухопловног савеза БиХ. Трећа конкуренција биће отворено првенство аероклубова који учествују по позиву. 

Милан Марковић, директор Бланик купа Приједор, каже да се заинтересовани могу пријавити електронски или путем телефона могу контактирати било кога од чланова Организационог одбора. Напоменуо је да заинтересовани морају имати важеће дозволе пилота једрилице и љекарско увјерење што је минимум услова да би могли да се такмиче. Напоменуо је и да је за оне који нису летјели у једрилици, да  су организовали тренажни дан.

Приједор и Република Српска по 12. пут спремно дочекују пилоте-једриличаре из свих крајева свијета. Ове године учесници су из Аустралије, Пољске, Македоније, Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и БиХ. 

Потпредсједник Организационог одбора Бланик купа Лејла Решић каже да је жеља организатора да путем овакве манифестације коју има само Приједор у Републици Српској, промовишу град и ову врсту спорта да би једриличарство стекло више поклоника, наравно имајући увијек у виду да је безбједност учесника на првом мјесту.

Генерални покровитељ манифестације је град Приједор уз подршку Владе Републике Српске, која седму годину активно подржава овај куп.