latinica  ћирилица
24/08/2017 |  08:40 ⇒ 08:41 | Аутор: РТРС

Медведеву, послије Путина, највеће шансе за предсједника Русије

Увелико трају лицитације ко ће наслиједити Владимира Путина на мјесту предсједника Русије. Најближи Кремљу, уз премијера, челник Москве и губернатор Тулске области
Могући насљедници Путина - Фото: илустрација
Могући насљедници ПутинаФото: илустрација

Мада нико не сумња да ће Владимир Путин учествовати и убједљиво побиједити на предсједничким изборама 18. марта 2018, социолози су ипак направили прогнозу о томе ко би могао да га наслиједи у Кремљу. Фонд "Петербуршка политика" је направио рејтинг 20 личности по којем највише шансе да једног дана наслиједе Путина имају садашњи премијер Дмитриј Медведев (51) и градоначеник Москве Сергеј Собјањин (59).

Предсједник фонда "Петербуршка политика" Александар Виноградов објаснио је да је ранг-листа кандидата направљена на основу пет критеријума. На првом мјесту је податак о томе колико се који политичар појављује у јавности, затим колико га има у средствима информисања, па потом кога би жељела елита. Битан је и карактер, да ли је личност конфликтна или не и, на крају, колико је ко до сада био дискредитован.

Премијер Дмитриј Медведев је један мандат био предсједник државе, и пошто сада има 51 годину, он заиста може да сачека да Путин "потроши" све мандате које му даје Устав Русије. Проблем Медведева је што нема нимало харизматичности, што Руси традиционално воле.

Осим тога, Медведев је био често критикован због начина вођења владе. Осим што је био на удару парламентарне опозиције, на њега се окомио и Алексеј Наваљни, лидер "мале опозиције", који је организовао снимање филма "Није он вама Димон", у коме тврди да његовим богатством управљају пријатељи из Санкт Петербурга. Филм који је направио у марту 2017, Фонд за борбу против корупције видјели су милиони људи на "Јутјубу".

Сљедећи на листи, градоначелник Москве Собјањин, типичан је чиновник без имало шарма. Њега су мјесецима критиковали због радова по Москви - копања и мијењања плочица на тротоарима. Колала је прича да те плочице производи фабрика чији је власник његова жена. Интересантно је да је уз бок Собјањину, губернатор Тулске области Алексеј Ђумин (44), који је прије те функције радио у служби која се брине за безбједност предсједника Путина. Добро информисани тврде да је Путин имао увијек велико повјерење у њега. По одласку из те службе, био је у екипи министра одбране Сергеја Шојгуа, чији је био замјеник.

На четвртом мјесту листе могућих насљедника Путина је министар одбране Сергеј Шојгу (62), који је годинама у народу међу четири најпопуларнија политичара. Кад Путин "испуца" све мандате, Шојгу ће имати 68 година.

На петом мјесту је једна жена, Валентина Матвијенко, предсједница Савјета федерације РФ (сената), која већ сада има 68 година и њене шансе су само теоретске.

Занимљиво је да су експерти међу десет насљедника Путина уврстили и бившег министра финансија Алексеја Кудрина. Затим слиједи шеф предсједничке администрације Антон Вајно (45), па потом његов први замјеник Сергеј Киријенко (55), који је кратко био предсједник Владе Русије. На деветом мјесту је предсједник рускоге Думе (парламента) Вјачеслав Володин (53), а на десетом предсједник "Роснефта" Игор Сечин (57).

На списку могућих насљедника Путина су и предсједник Чеченије Рамзан Кадиров (40), на 13. мјесту, као и лидер "мале опозиције" Алексеј Наваљни (41), на 18. мјесту.

Директор Центра економских и политичких реформи Николај Миронов верује да ће Путин једног дана изабрати за насљедника човјека који уме да прави баланс имеђу разних кланова у власти. Миронов сматра да ће се до истека Путиновог мандата појавити нове личности. Уосталом, за многе је било неочекивано када је Борис Јељцин изабрао Владимира Путина за насљедника.

Извор: Новости