latinica  ћирилица
24/08/2017 |  15:37 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

У Приједору јавна расправа о Нацрту закона о Фонду солидарности (ВИДЕО)

У Приједору је одржана шеста по реду јавна расправа о Нацрту закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.
Приједор - јавна расправа - Фото: РТРС
Приједор - јавна расправаФото: РТРС

Фонд солидарности, чији ће оснивач бити РС, имаће јавна овлаштења и органе управљања, као и потпуну контролу прилива и трошења средстава.

Потпредсједник Скупштине Града Приједора, Горан Драгојевић, годинама пролази породичну драму - његова петнаестогодишња унука Николина због тешке болести чека на трансплацију бубрега у Италији. Каже, захваљујући људима добре воље за лијечење је прикупљено 70 хиљада евра. Сматра да је постојање Фонда солидарности од пресудног значаја у борби с временом, када породицу задеси оваква судбина.

- Исто смо уз помоћ грађана добре воље, уз помоћ Фонда прикупили средства која смо уплатили у Падови и сада чекамо да позову на трансплатацију бубрега. Ја бих замолио све грађана града Приједора, Републике Српске да се укључе у ову акцију и да подрже овај Фонд солидарности, рекао је Драгојевић.

Овај Нацрт закона подржале су локалне заједнице Приједорске регије.

- Велики број таквих случајева има, било би добро да их нема. Закон је потребан и надам се да ће се у што мањој мјери користити ова средства, истакао је Никола Јањетовић, предсједник Скупштине Општине Костајница.

- Овим законом прије свега желимо да побољшамо ту област, да Република Српска и наше друштво у цјелини буде ефикасније када је ријеч о таквим случајевима, а и морамо рећи да елиминишемо велики број неправилности које су се догађале о неким од тих хуманитарних акција, поручио је Синиша Каран, генерални секретар предсједника Републике Српске.

Овим Нацртом закона предвиђа се издвајање од 0, 25 одсто од плате сваког запосленог у Српској, на добровољној бази, што би у просјеку за плату од хиљаду марака значило издвајање од око двије и по марке на мјесечном нивоу. За сутра је планирана јавна расправа у Бањалуци, а Приједлог закона требало би већ да се нађе на дневном реду прве сједнице Народне скупштине, половином септембра.