latinica  ћирилица
18/09/2017 |  11:45 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Хрвати и Словенци у спору око вина

Словенци су забранили продају хрватског вина "Теран" из Истре, јер су заштитили свој "Теран" на цијелом подручју државе колективном ознаком робне марке.

Предсједник Удружења произвођача "Терана" из словеначког Краса Марјан Цоља наводи да хрватски произвођачи неће моћи да продају своје вино под тим називом у Словенији.

Он је похвалио потпредсједнике Владе Карла Ерјавца и Дејана Жидана што се труде да заштите словеначки "Теран" у Европи и свијету.

Словеначки инспектори су у више наврата заплијенили пошиљке истарског "Терана" на неким дегустацијама истарских хотелијера и промотивним сајмовима.

Они напимињу да је словеначки "Теран" заштићен као вино са посебним географским поријеклом прије него што је Хрватска ушла у ЕУ.

Допуштење за продају хрватског "Терана" у Европи дала је прије неколико мјесеци Европска комисија, али се спор Словеније са Хрватском и ЕУ наставља.

Словенија се жалила Европском суду на одлуку о "делегираном акту" Европске комисије, од којег очекује да поништи одлуку као неважећу.

Министар пољопривреде и потпредсједник Владе Дејан Жидан оптужио је чланове Европске комисије да су се током приступних преговора Хрватске договарали "испод стола" на штету Словеније и њених винара.

Извор: Срна