latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:01 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Ђокић: Договори са Србијом о проширењу сарадње

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Бијељини да је неопходно детаљније сагледати могућности унапређења сарадње Србије и Српске у вези са квалитетнијим искоришћавањем капацитета намјенске индустрије.
Бијељина - Орао - Фото: СРНА
Бијељина - ОраоФото: СРНА

Након састанка са представницима Министарства одбране Србије и руководством предузећа "Орао" из Бијељине, Ђокић је рекао да ће делегација Србије од данас и у наредна два дана бити у "Орлу", у Фабрици мотора специјалне намјене на Палама и у "Космосу", а сутра ће ову делегацију у Бањалуци предводити министар одбране Србије Александар Вулин.

"Циљ нам је да са овим министарством сагледамо детаљно могућности унапређења сарадње Србије и Српске. Неопходно је сагледати могућности сарадње на неким новим пројектима, проширења сарадње у оквиру постојећих пројеката који се дуги низ година заједно реализују", нагласио је Ђокић.

Он је истакао да је на данашњем састанку већ добијена сагласност и потврда о таквој спремности, а да ће детаљно сагледавање постојећих капацитета и свега што је у вези са тим могуће учинити бити настављено у преговорима сутра са министром Вулином.

"Увјерен сам да ћемо у наредном периоду бити у прилици да донесемо врло јасне извршне одлуке које ће бити обавезујуће, како за нас у Српској и нашу Владу, тако и за Владу Србије, те да у том смислу отворимо нову страницу сарадање наша три предузећа са истим предузећима или са сектором намјенске индустрије у Србији", рекао је Ђокић новинарима.

Директор компаније "Орао" из Бијељине Милан Прица рекао је да је неопходна сарадња са онима са којима се сарађивало, са Србијом, све вријеме и у бившој Југославији.

Прица је напоменуо да се "Орао" бави дјелатношћу којом се не бави нико на овим просторима, и да би опстали, каже, неопходно је сарађивати са онима који су јаки и моћни, прије свега у образовању за рад у овој области.

"Ваздухопловни смјер постоји само у Београду, постоји институт... Ова фирма не може радити од 1992. године без подршке таквих институција. Ово је један од начина да се то ојача, оспособи, а и да се уђе у инвестиције за нове програме, без којих ваздухопловни завод `Орао` нема будућности", рекао је Прица након састанка.

Он је напоменуо да се "Орао" и одржао "науштрб" радника са мањим платама и кашњењима, али је то био једини начин, о чему је постојала свијест, да се једино на тај начин може опстати.

Прица је истакао да је и због тога веома значајан разговор са представницима Министарства одбране Србије, те изразио очекивање да ће резултата договора бити на нивоу влада, али и осталих који су за то одговорни.

Помоћник министра одбране у Влади Србије Ненад Милорадовић рекао је да је "Орао" једна од најбољих фабрика машинске индустрије на Балкану, те да у њој постоје технологије које не постоје у ширем подручју југоисточне Европе.

"Она је, као таква, од стратешког значаја за Министарство одбране Србије, а и за одбрамбену индустрију Србије. Министарство одбране има већ доста посла са `Орлом`, а у наредном периоду се очекује повећање те динамике", нагласио је Милорадовић.

Он је истакао да Министарство одбране Србије намјерава да повећа број уговора са "Орлом", а разматрају и још неке могућности за унапређење способности "Орла" за његово дугорочно обезбјеђивање, и у технолошком, и у пословном смислу.

Након састанка министар и помоћник министра су, заједно са руководством "Орла", обишли производне погоне ове ваздухопловног предузећа.

Извор: Срна