latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:50 | Аутор: РТРС

Након 15 година велико освјежење у МУП Српске: Посао за 200 младих полицајаца

Вијест да Полицијска академија у Бањалуци ове године прима скоро дупло више кадета, међу младима се проширила попут муње, па их се пријавило чак шест пута више него што је предвиђено конкурсом.
Обука кадета на Полицијској академији (архив) - Фото: РТРС
Обука кадета на Полицијској академији (архив)Фото: РТРС

Док су бањалучки амфитеатри полупразни, а на појединим факултетима појавило се тек неколико бруцоша, за оне који школују младе из области безбедности ове године нема зиме.

Бесплатна школарина, те сигуран посао и плата, довољан су мотив да се за 200 места на Полицијској академији пријави више од 1.200 кандидата из целе Републике Српске.

Иако пријеми испит није био нимало лак, требало је проћи психо тест, затим детаљан лекарски преглед, а онда и тест физичке спремности, што је пошло за руком само најспособнијима.

Кадети Полицијске академије са часовима почињу почетком октобра, на академији у Бањалуци ће боравити шест месеци, гдје ће живети, учити и вјежбати, а затим још шест радити приправнички рад, послије чега су спремни за посао.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске кажу да је више од 200 кадета последњи пут примљено давне 2003. године, а да је овај пут више мјеста створено због повећаног броја одлазака у пензију.

Осим кадета Основне полицијске обуке, ове године МУП је постао богатији и за 37 кадета који се школују за потребе Специјалне антитерористичке јединице, који су прије неколико дана завршили прву фазу обуке и започињу припавнички рад.

Судећи по интересовању за Факултет безбедносних наука, безбедност је међу младима постала прави хит.

Овај факултет једини је који је уз Медицински био попуњен још у првом уписном року, што показује колико је интересовање младих за област безбедности скочило у односу на претходне године.

Судећи по свему, слободно се може рећи да су безбедност и медицина, најинтересантнији младима.