latinica  ћирилица
18/09/2017 |  19:11 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Уручене стипендије српским ђацима са Космета

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов уручио је данас у Косовској Митровици четири стипендије ученицима из социјално угрожених породица.
Косовска Митровица - Фото: Бета
Косовска МитровицаФото: Бета

Стипендије у мјесечном износу од по 100 евра за наредна четири мјесеца уручене су Николији Максимовић и Александри Станковић из Косовске Каменице, Немањи Павловићу из Звечана и Николи Пешићу из Косовске Митровице.

Микица Максимовић, отац дјевојчице Николије, којој је оперисано срце, захвалио је Арлову и свим хуманим људима Републике Српске за помоћ.

"Николија је као беба оперисана у болници у Тиршовој улици у Београду и сада идемо на контроле сваких шест мјесеци. Ја не радим, имам још једну кћеркицу и ово ми много, много значи", наводи Максимовић и додаје да је његове кћерке оставила мајка прије четири године.

Он је рекао да су за његове проблеме чули људи добре воље у Српској и анонимни донатор, коме дугује велику захвалност.

- Ових стотину евра мјесечне стипендије покрива ми трошкове путовања на контролне прегледе у Београд - каже Максимовић.

Александра Станковић из села Одевце код Косовске Каменице, ученица другог разреда средње економске школе, истиче да живи за тренутак да види добротвора и да му захвали у име родитеља и двије сестре.

- Сваки пут кад примим стипендију заплачемо сви у кући. Свјесни смо да има људи који су схватили да живимо у селу удаљеном од најближег српског села пет километара, да немамо могућност да изађемо у свијет и сретнемо "нормалне" људе. И баш тај осјећај код мене и моје породице изазива сузе, јер не знамо како да захвалимо нашем добротвору - каже Александра.

Арлов је напоменуо да су стипендије знак пажње и саосјећања хуманих људи из Републике Српске.

- Вјерујемо да ће стипендије помоћи овој дјеци да се школују, да ће им значити какву-такву помоћ у опстајању тамо гдје су рођени и одакле, уз велики ризик, одлазе до школа и назад - нагласио је Арлов.

Захвалио је свим људима добре воље из Републике Српске и дијаспоре на безрезервној подршци акцијама које Одбор спроводи ради прикупљања средстава намијењених, превасходно, српској дјеци на Косову и Метохији.

Арлов је позвао све људе добре воље да се прикључе великој хуманитарној акцији прикупљања средстава намијењених породицама са дјецом са посебним потребама са сјевера Косова, која ће трајати од 1. октобра до краја године.

Носиоци активности су Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српске и Удружење породица са дјецом са посебним потребама "Подржи ме" из Косовске Митровице.

Извор: СРНА