latinica  ћирилица
18/09/2017 |  19:15 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Дачић на састанку о реформи УН искористио прилику да разговара са Трампом

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествује у Њујорку на састанку о реформи УН, којим предсједава предсједник САД Доналд Трамп.
Дачић и Трамп у УН - Фото: ТАНЈУГ
Дачић и Трамп у УНФото: ТАНЈУГ

Шеф српске дипломатије искористио је прилику да прије почетака састанка накратко поразговара са предсједавајућим Трампом.

Дачић је такође имао сусрете са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом и министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном.

"Данас ће бити низ билатералних сусрета, ја сам искористио прилику да накратко разговарам са многим учесницима који су били овде, са генералним секретаром Антонијом Гутересом, америчким предсједником Трампом, министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном и низом других државника, који су већ пристигли", рекао је Дачић.

Додао је да њега и предсједника Србије Александра Вучића, који предводи делегацију Србије, чека много посла.

"Чекаће нас на десетине и стотине састанака у наредних пет дана", додао је Дачић.

Министар у Њујорку учествује на већем броју скупова који се одржавају у УН, гдје ће представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Генерална дебата редовног 72. засједања Генералне скупштине Уједињених нација одржава се од 19. до 23. септембра.

Дачић ће 20. септембра учествовати и на радном доручку министара спољних послова земаља Западног Балкана са комесаром ЕУ за политику сусједства и проширење, у организацији Регионалног савјета за сарадњу.

Истог дана учествоваће и на министарском састанку Покрета несврстаних земаља, као и у отвореној дебати Савјета безбједности УН о реформи система мировних операција.

Сљедећег дана, предвиђено је и његово учешће на неформалном ручку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), у организацији Белорусије.

Учешће на генералној дебати биће прилика и за реализацију бројних Дачићевих билатералних сусрета.

Сусрети ће бити искоришћени за презентацију кључних спољнополитичких приоритета Србије, посебно оних на плану европских интеграција и у вези са Косовом и Метохијом

Извор: РТС, Танјуг