latinica  ћирилица
18/09/2017 |  21:43 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Црногорци Превлаку предали Хрватима!?

Полуострво Превлака у потпуности је под контролом Хрватске, док је, изгледа, једини тренутни спор тај да ли Црногорци и даље имају дозволу хрватске стране да несметано упловљавају у Бококоторски залив.

Министар државне имовине Републике Хрватске Горан Марић рекао је у Конавлима како би до краја године држава могла да препусти Општини Конавле тврђаву на Превлаци која ц́е је потом дати на управљање Друштву пријатеља дубровачке старине које тамо планира да направи Музеј аустроугарске ратне морнарице, пише “Спутњик“. Према најавама хрватске стране, пројекат уређења тврђаве на Превлаци из 19. вијека водило би Друштво пријатеља дубровачке старине, у сарадњи са Општином Конавле.

Како подсјећа “Спутњик“, управо је основна намјена некадашње аустроугарске тврђаве, коју Хрвати намјеравају да рестаурирају на рту Оштро, на Превлаци (а што је и сами улаз у Боку Которску), била да спријечи улазак непријатељских бродова у залив Боке, па је заједно са тврђавама Мамула и Азра, представљала прву линију одбране Боке од напада са мора.

Нема никакве дилеме да онај ко контролише полуострво Превлаку самим тим контролише и улаз у Боку, па је утолико несхватљивије понашање црногорске стране по том питању, која је објективно имала јаке аргументе да Превлака, односно рт на уласку у Боку припадне Црној Гори.

Извор: Спутњик, Независне новине