latinica  ћирилица
19/09/2017 |  09:36 | Аутор: РТРС

Утврдити посљедице НАТО бомбардовања

Више од стотину српских стручњака окупљених око Иницијативе за истину о посљедицама НАТО бомбардовања Србије предложило је да држава оснује ново тијело које ће се бавити посљедицама агресије 1999. године и испитивањем свих отрова насталих од НАТО бомби, пишу "Вечерње новости".
Годишњица НАТО бомбардовања - Фото: РТРС
Годишњица НАТО бомбардовањаФото: РТРС

Приједлог Иницијативе да се формира национална лабораторија, која би испитала посљедице агресије на људе и животу средину, добио је подршку и кабинета предсједника Србије Александра Вучића.

Приједлози и препоруке Иницијативног одбора упућени Вучићу, прослијеђени су и министарствима здравља и заштите животне средине, а у њима је указано на неопходност оснивања координационог тијела и националне лабораторије.

Иза ове иницијативе стоји више од стотину стручњака различитих профила - хемичара, биолога, физикохемичара, физикобиолога, радиолога, љекара, као и припадника Војске Србије, који су били активни послије бомбардовања у прикупљању материјала или чишћењу терена од осиромашеног уранијума.

Стручњаци траже од државе да обезбиједи рад за национално тијело и лабораторију, наводећи да је то предуслов да Србија сама, без улоге других земаља, испита посљедице употребе муниције са осиромашеним уранијумом и загађивање воде, земље и ваздуха по здравље људи.

Члан Одбора Српске академије наука и уметности "Човјек и животна средина" Зорка Вукмировић рекла је да је у допису Вучићу указано да посљедице не потичу само од осиромашеног уранијума, него и од канцерогених материја које су се ослободиле након бомбардовања великих индустријских извора.

Иако за сада немају доказа, стручњаци окупљени око Иницијативе тврде да је учесталост стерилитета и пораст броја малигних болести од којих у Србији годишње оболи 37.000 људи, а 20.000 умре, бар једним дијелом посљедица еколошке катастрофе изазване НАТО бомбардовањем.

Извор: Срна