latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:29 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Привреда база свеукупне сарадње Српске и Србије

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Новом Саду да је привредна сарадња база за свеукупну сарадњу Српске и Србије.
Делегација Републике Српске посјетила Нови Сад - Фото: Novosti.rs
Делегација Републике Српске посјетила Нови СадФото: Novosti.rs

"Србија и Република Српска могу да остварују спортску, културну, као и било коју другу сарадњу, али ако нема привредне, онда је тешко остварити и све остале", рекао је Чубриловић новинарима у Регионалној привредној комори Новог Сада, прије почетка промоције привредних потенцијала Српске.

Чубриловић каже да је на законодавној и извршној власти да створе услове како би се на најбољи начин реализовала привредна сарадња Српске и Србије.

"Са друге стране, задатак привредника Србије и Српске је да се увежу на начин да буду конкурентни на трећем тржишту, као што је западнобалканско", рекао је Чубриловић.

Он је изразио наду да привредници са обје стране ријеке Дрине имају потенцијале и економску моћ да у свом домену реализују сарадњу између Републике Српске и Србије.

"Оно што је до законодавне и извршне власти, то је да ћемо сигурно реаговати на приједлоге привредника и у складу са тим доносити одговарајућа законска рјешења", истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да Република Српска и Србија морају стварати услове за економски одржив простор.

"Нисмо ми ту само да изражавамо љубав једни према другима. Ми морамо стварати услове за економски одржив простор, који ће бити пожељан за живот са обје стране ријеке Дрине. Наши грађани на основу тих потенцијала треба да креирају своју будућност", рекао је Чубриловић.

Осим Чубриловића, новинарима су се у Регионалној привредној комори обратили и новосадски градоначелник Милош Вучевић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је данас да је главни услов за очување Републике Српске њено економско јачање због чега је од непроцјењивог значаја привредна сарадња Српске и Србије.

"Без економског оснаживања Републике Српске далеко је теже сачувати њен пун интегритет и политички капацитет како је то дефинисано Дејтонским споразумом, чији је гарант Србија. Стога је привредна сарадња између Српске и Србије од непроцењивог значаја", рекао је Вучевић новинарима у Новом Саду, прије почетка промоције привредних потенцијала Републике Српске.

Он је истакао да је економски јака Србија гарант опстанка Републике Српске, као и залога да ће све договорено бити реализовано.

Вучевић сматра да је економска сарадња Српске и Србије обострано корисна.

"Нас везују рођачке, пријатељске и друге везе и односи, али без економских нема будућности. Јачање економских веза још више ће унаприједити и сачувати управо те наше добре рођачке и пријатељске везе. Емотивне везе једноставно не могу опстати без јаке и стабилне економије", рекао је Вучевић.

Он је изразио задовољство данашњом посјетом делегације Народне скупштине Републике Српске Новом Саду, јер ће се, како каже, у отвореном и конкретном разговору дефинисати привредна сарадња Српске и новосадских привредника.

"Задовољство ми је што ће предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, као и министри Српске данас са нама из Новог Сада разговарати о привредној сарадњи. Видјећемо конкретно шта треба да се уради да би та сарадња била још боља", навео је Вучевић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је данас да је Србија у робној размјени највећи спољнотрговински партнер Српске.

"Србија је највећи спољнотрговински партнер Српске, али то није довољно јер се увијек може и мора тежити ка вишем", рекао је Ђурић новинарима у Новом Саду прије почетка данашње промоције привредних потенцијала Републике Српске.

Он истиче да делегација из Српске данас борави у посјети Новом Саду како би се нашле нове могућности за јачање привредне сарадње, које ће омогућити већи стандард грађана.

Ђурић је нагласио да је регион у посљедње вријеме суочен са одласком младих у иностранство.

"У посљедње вријеме суочени смо са значајним миграцијама становништва, односно одласком младих школованих људи у земље ЕУ или неке друге, које им пружају шансу за бољи живот. Зато очекујемо од политичког фактора да битно утиче на рјешавање тог великог проблема", рекао је Ђурић.

Он је увјерен да су политичари са обје стране ријеке Дрине спремни да се ставе у функцију потреба привреде како би били створени бољи услови за привређивање.

"Зато укупне односе Српске и Србије треба ставити на један виши ниво како би привредна сарадња ојачала и још више учврстила наше добре везе", рекао је Ђурић.

Делегација Народне Скупштине Републике Српске, коју предводи предсједник парламента Недељко Чубриловић борави у Новом Саду поводом манифестације "Дани Српске у Србији".

У делегацији су, осим Чубриловића и Ђурића, и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић и министар просвјете и културе Дане Малешевић.

 Извор: СРНА