latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:32 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Приједор: Велико интересовање за школовање за ЦНЦ оператере (ВИДЕО)

ЦНЦ оператери дефицитаран су кадар и у свијету, и код нас. То су препознали надлежни, па су младима омогућили да се школују за занимање, за којим је помама на тржишту рада.
ЦНЦ оператери - Фото: РТРС
ЦНЦ оператериФото: РТРС

Смјер, који их оспособљава за управљање ЦНЦ машинама, гаранција су да ће, након школовања, брже до запослења, било да је ријеч о металској или дрвопрерађивачкој индустрији.

На тржишту рада, ЦНЦ оператера нема, па су послодавци приморани да самостално оспособљавају раднике. Свјесни су послодавци да у металској и дрвопрерађивачкој индустрији, без ЦНЦ машина и за њих обученог кадра, не могу бити конкурентни на тржишту.

"Фактички, на ЦНЦ-у све је дигитално, данас без рачунара ниједан столар не може да ради. Не само да су додатни трошкови, него су и велики проблеми зато што немате кадра", истиче Перо Гаврановић, власник фирме у дрвопрерађивачкој индустрији. 

Енес Бехрић, директор фирме у области металне индустрије, додаје да само обука за шест ученика које су преузели из машинске школе кошта око 10.000 марака.

ЦНЦ оператери, тражен су кадар и ван граница БиХ, што je додатни проблем домаћим привредницима.

Перо Ћорић, директор сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске истиче да су многа предузећа која су уложила годину или двије у такве кадрове остала без њих јер су,како каже, због бољих плата отишли у Словенију или Њемачку.

Посла, поручују из Привредне коморе, и овдје има. Посебно онима који шансу чекају на бироу за запошљавање.