latinica  ћирилица
16/10/2017 |  17:29 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Странка Зорана Заева убједљива на изборима – шта чека српску заједницу? (ВИДЕО)

Социјалдемократски савез Македоније, премијера Зорана Заева, у првом кругу локалних избора однио је побједе у 37 градова и општина, а ВМРО-ДПМНЕ побиједио је у три општине.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

У другом кругу изабраће се и преостали начелници и градоначелници али је већ јасно да је нова власт дефинитивно побиједила такозвани "груевизам" у Македонији. Како ће у свему проћи српска заједница, која је подржала Груевског?

Резултат на локалним изборима указује да су грађани ипак дали велику подршку новој македонској политици, чак И након споразума са Албанцима. Заев је резултат протумачио као подршку за развој Македоније као друштва једнаког за све. Аналитичари ипак наводе да су грађани направили компромис ради мира у кући.

Након деценије владања, ВМРО-ДПМНЕ губи власт, а лидер партије Никола Груевски вјероватно И слободу, јер ће се ускоро суочити са отпужницама за корупцију. У незавидној позицији је И Демократска партија Срба која је излаз против македонско-албанске доминација видјела у коалицији са вмро-дпмне.

Први пут, македонско- албанска коалиција направљена је прије избора, и очекивање албанских аналитичара је да ће као коалиција ићи у наредне парламентарне изборе, што ће бити, како кажу, нова ера за македонију.

Македoнија је дефинитивно изабрала нови пут са Зораном Заевим, а он ће подразумијевити измедју осталог, убрзано приступање НАТО пакту, али и нови однос према албанцима чији ће језик бити уведен у употребу као други службени.