latinica  ћирилица
16/10/2017 |  19:21 | Аутор: РТРС

"И окривљени имају право на бригу Цркве"

Из Митрополије црногорско-приморске поручују да Црква, обезбјеђивањем помоћи окривљенима у судском поступку, не врши притисак на правосуђе, већ јеванђељску мисију, хришћански и људски гест, јер и окривљени имају право на бригу и старање од Цркве и на слободи и у затвору.
Црква - Фото: ТАНЈУГ
ЦркваФото: ТАНЈУГ

У саопштењу Митрополије се наводи да поједини црногорски медији блате Цркву због тога што обезбјеђује смјештај, храну, здравствену заштиту и превоз од манастира до Вишег суда у Подгорици за окривљене држављане Србије, који су се преко својих бранилаца обратили Митрополији са молбом за ту врсту помоћи.

"Ријеч је о људима који у Црној Гори немају ни куће, ни кућишта, а ни прихода из којих би те трошкове подмирили. Отуда је гест Митрополије искључиво људски и хришћански и може бити остварен само уколико Виши суд у Подгорици, на основу законских прописа и испуњених услова, донесе одлуку да се окривљени бране са слободе", додаје се у саопштењу.

Из Митрополије напомињу да је ријеч о правној тековини која се вијековима омогућава свима. "Али, појединима у Црној Гори је проблем уколико Црква у оквиру своје духовне мисије помаже невољнима не прејудицирајући при том ничију кривицу", додаје се у саопштењу.

"Митрополија црногорско-приморска, без обзира на критике, критичаре и њихове интересне и идеолошке доживљаје Цркве и њене мисије, нема право да остане глува на људску муку и патњу, а посебно оних који се на законит и легитиман начин боре да докажу своју невиност пред судском влашћу у Црној Гори", наводе из Митрополије.

Из Митрополије црногорско-приморске напомињу да се годинама у Црној Гори користи свака прилика да се безочно напада на ову митрополију и митрополита Амфилохија, свештенство, монаштво и православни вјерни народ.

"Поистовјећивање Цркве Христове са било којом нацијом проглашено је управо на предлог Српске православне цркве и на прошлогодишњем Светом и Великом Сабору на Криту за јерес и змијски отров, који трује биће једне Свете, католичанске и апостолске Цркве, којој припада и Митрополија црногорско-приморска, као вјековна епархија Пећке патријаршије", додаје се у саопштењу.

Извор: Срна