latinica  ћирилица
19/10/2017 |  11:37 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Ађијус потврдио: Затварање Хашког суда 31. децембра

Предсједник Хашког трибунала Кармел Ађијус потврдио је да ће ова институција формално престати да ради 31. децембра, саопштено је из сједишта овог суда.
Хашки трибунал (Фото: Flickr) -
Хашки трибунал (Фото: Flickr)

Ађијус је, подносећи 24. и посљедњи извјештај о раду Трибунала пред Генералном скупштином УН, рекао да ће Хашки суд до свог посљедњег дана "наставити да шири поруку међународној заједници" да "починиоци геноцида, ратних злочина и злочина против човјечности морају да одговарају".

Он је у обраћању подсјетио Генералну скупштину на достигнућа Трибунала као првог међународног кривичног суда послије судова из Нирнберга и Токија након Другог свјетског рата.

Ађијус је напоменио да рад ове институције није важан само за правосуђе, него има значај и као алат и у процедуралним и програмским питањима у специјалним областима међународног кривичног права и праксе.

Он је указао на утицај Хашког трибунала на формирање специјалних судова за ратне злочине у региону бивше Југославије и нагласио да је потребно и даље пружати помоћ "институцијама и актерима на терену".

Извор: СРНА