latinica  ћирилица
19/10/2017 |  18:27 ⇒ 20/10/2017 | 12:02 | Аутор: РТРС

Додик: Опозицији за подршку дестабилизацији Српске пет милиона КМ (ВИДЕО)

Ко стоји иза посљедњих покушаја дестабилизације Српске? Предсједник Републике Милорад Додик изјавио је да има информацију да пет милиона марака кошта подршка опозицији да, до избора, девастирају институције власти Републике Српске.
Додик у Рибнику - Фото: РТРС
Додик у РибникуФото: РТРС

То није истина, тврди лидер СДС-а Вукота Говедарица, а ПДП најављује тужбу за клевету.

Пет милиона марака кошта подршка дестабилизацији институција Републике Српске, каже предсједник Милорад Додик. Не открива ко их даје, као ни своје изворе. Информацију о томе добио је, каже, од релевантних обавјештајних институција из региона.

- Пет милиона марака које ће добити опозиција да у континуитету до избора покуша девастирати институције власти. То сам рекао зато што је тамо написано оно што је Говедарица синоћ урадио, гдје је затражио да се распусти Скупштина и да се пошаље вијест како овдје ствари не функционишу - рекао је Додик.

Народна скупштина не функционише у нормалном амбијенту, понавља лидер СДС-а. Ствар је, тврди, зрела да се ванредни парламентарни избори одрже до краја године. Додаје да не види чега се предсједник Српске плаши, ако има рејтинг какав показују његове анкете.

- Он је прошлост и урадиће све да не би његов политички пјешчани сат истекао - каже Говедарица.

ПДП је саопштио да су се обавјештајни извори на које се Додик позива, већ годинама показали као смијешне манипулације.

"ПДП ће овај пут судски тражити заштиту од клевете, не сумњајући да Додику плаћање казне неће представљати проблем, будући да се потпуно погубио у силним милионима и милијардама, које су под његовом влашћу "нестале" из Српске", наводи се у саопштењу ПДП.

А Додик подсјећа да је на, како каже, планско дјеловање опозиције указивао и раније, на основу обавјештајних информација. Не спори им право да изаберу начин дјеловања, али истиче да је власт поступила достојанствено и политички храбро када је наставила засједање.

- Зашто представници СДС нису блокирали радни сто у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и протестовали због срамне одлуке Суда БиХ у случају ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића - упитао је предсједник Српске.

Исто их пита и лидер социјалиста. Сматра да се одговор крије у томе што на нивоу БиХ,не прихватају ставове ни иницијативе институција Републике Српске као обавезно понашање, већ, додаје, очигледно прихватају обрасце које им доносе са стране".

- Ово је дефинитивно препорука коју је дао неко са стране, да направе инцидент не би ли он био окидач за неке проблеме у Републици Српској, али су промашили циљ - рекао је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

Народна скупштина функционише и донијела је важне одлуке, поручују званичници Српске. Једна од њих је Резолуције о војној неутралности Српске која је међународној заједници трн у оку, посебно америчкој амбасади. Додик амбасадорки Морин Кормак поручује да је вријеме да престане да се мијеша у унутрашње ствари Српске.

- Српска није рекла да БиХ о томе не треба да одлучује, већ је само донијела свој став о том питању, став који важи за Републику Српску и за њене представнике у свим институцијама које о томе одлучују - рекао је Додик.

Након састанка са Комраковом, и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да свако има право да искаже свој став у вези са НАТО савезом.

- Наш једини пут је евроатлантски пут. Али, уважавамо ставове српског народа, да данас о НАТО-у имамо један јасан отклон, јер прате јасан глас из Србије - каже Човић.

А управо због тога што је опозиција покушала да блокира Парламент у тренуцима када институције Српске покушавају да направе дистанцу према НАТО савезу и синхронизују потезе са Београдом, аналитичари то сматрају најдеструктивнијим понашањем опозиције до сада. Подсјећају их да је, док они позивају на распуштање Парламента Српске, суштинска криза тамо гдје они чине власт - у бх. парламенту.

- Јако је лоше што та криза генерише нешто што би у Републици Српској требало да личи на унутарсрпску кризу. И, нажалост, одговорност опозиције за то је много већа него власти - сматра политички аналитичар Жељко Цвијановић.

Због изостанка јединства свих парламентарних странака у Српској приликом гласања о Резолуцији о војној неутралности, забринутост је изразила Прва СДС. То је, упозоравају, једно од виталних националних питања. Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске упозорава представнике српског народа у заједничким институцијама да морају поштовати усвојену резолуцију.